Tips & tricks! Så lyckas du med fisken

Fisk är faktiskt den perfekta vardagsmaten. Den är både lättlagad och det går snabbt – oavsett vilken metod du använder! Och du behöver inte vara proffs i köket för att lyckas. Varsågod – här är vår lilla fiskguide!

Recept Dilltorsk med räkor Fiskbilen ishavet.nu

Koka fisk

Nej, fisk ska inte “koka” – den ska sjuda. Kokar du fisken blir den lätt både hård och torr. Den ultimata temperaturen ska ligga strax under kokpunkten. Salta vattnet, ca en halv matsked salt per liter vatten. Och vattnet ska precis täcka fisken.
Vill du, kan du även smaksätta vattnet med lagerblad och vitpepparkorn. Fisken läggs ned i vattnet när tempen nått cirka 60 grader, eller då det samlats små bubblor i kastrullens botten.
Fisken är klar när köttet är vitt, eller blekrosa om vi pratar lax. Torsk lämpar sig extra bra att koka.

Micra fisk?

Jo det går alldeles utmärkt! Både konsistens och smak bevaras bra i mikrovågsugn. Viktigt är dock att filéerna har jämntjocka bitar.
Lägg fisken på en tallrik eller i en form och täck med lock. Kör sedan på högst effekt i cirka 2-3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå någon minut så värmen fördelas jämnt.

Steka fisk

Fiskfilé som ska stekas bör vara torr och pannan riktigt varm. Stek med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker gyllenbrun färg. Om smöret blandas med olja bränner det inte vid lika lätt. Stek fiskfilén i cirka 2-3 minuter per sida.
För att få en fin och frasig yta kan du panera fisken. Enkelpanering innebär att du vänder filén i vetemjöl eller ströbröd, och dubbelpanering om du först vänder fisken i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Små, hela fiskar och alla typer av filéer passar att steka.

I ugn

Att tillreda fisk i ugnen är utmärkt när man ska laga till många. Lägg fiskfilén i en form och täck gärna över med en god gratängsås eller med färska örter. Tillaga i 10-15 minuter i 200-225 grader. Foliepaket är också bra eftersom alla goda smaker du väljer att fylla det med stannar kvar i paketet. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10-15 minuter i cirka 200 grader.
Fiskar som passar bra att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, lax, spätta och piggvar.

Grilla

Tänk på att grillar du med kol ska kolen vara grå innan du lägger på fisken. Använd gärna ett dubbelhalster som du klämmer fast fisken i, så slipper det vanliga grillgallret ta smak av fisk om du grillar flera saker samtidigt.
Tunna filéer grillas i 2 minuter per sida, medan tjocka grillas i 4 minuter. Lägger du ett foliepaket på grillen tar det ca 10-20 minuter för fisken att bli klar. Fiskar som är lite fetare eller fastare passar bra att grilla, till exempel lax, marulk, hälleflundra, tonfisk och svärdfisk.

Salt är fiskens bästa krydda!

För att fisken ska bli jämnt saltad och få en fast och god konsistens kan den läggas i saltlag före tillagning. Lämplig mängd är 0,5-1 dl salt per liter vatten. Låt fisken ligga i ca 30 minuter. Torka av överflödigt vatten innan tillagning.

Sugen på olika fiskrecept? Här har vi samlat våra favoriter!

Fyra steg till fina fisken

Det är dags att vi tar kål på myten om att fisk är svårt att laga, för det är helt enkelt inte sant. Så länge du tinar den snabbt och inte steker för länge kan du se fram emot en riktigt god fiskmåltid.

Fiskbilen torskrygg skrei

Tina

Fryst fisk ska tinas snabbt. Enligt forskarna är det sämsta sättet att tina torsk att lämna den framme i rumstemperatur. I stället bör fisken ligga 30 minuter i kallt vatten innan tillagning.

Rimma

Låt fiskens alla smaker simma genom att snabbrimma innan tillagning. Gnid in fisken ordentligt med salt, och låt vila i 30 minuter. Se till att den är ordentligt tinad innan så att den kan dra åt sig saltet.

Stek

Stekt fisk är både gott och enkelt att göra. Se till att ha hög temperatur i pannan och täck den rikligt med smör eller olja. I med fisken och stek 2-3 minuter på varje sida tills den fått en härligt gyllenbrun yta. Gör du enligt instruktion blir fisken fast och faller inte isär. Glöm inte att använda stektermometer om du är osäker på när den är klar.

Innertemperatur

Det går inte att se på utsidan när fisken är klar. Nyckeln till god fisk är istället att alltid använda stektermometer vid tillagning. När fisken har en innertemperatur mellan 50-55 grader är den som allra bäst.

Många föredrar fisk med en innertemperatur runt 54-55° medan andra föredrar en lägre innertemperatur runt 48°. Den vanligaste temperaturen ligger vid 52°. Runt 48-54° är fiskköttet tillagat och vid 60° börjar det bli för torrt.

Fisksort Medium Well Done
Laxfiskar (lax, röding, regnbåge) 48-50° 50-55°
Vit Fisk (Torsk, Sej, Kolja, Gös) 50-52° 56-60°
Plattfisk (Rödspätta, Rödtunga) 50-52° 60-65°
Hälleflundra 48-50° 60-65°
Tonfisk (tonfisk ska ha en rå kärna) 31° 60-65°
Svärdfisk 40° 48-50°

Vad ska gravida tänka på?

Gravida bör vara särskilt noga med att äta fisk, eftersom fisken innehåller fettsyror som är viktiga för fostrets utveckling. En lång rad vetenskapliga studier har gjorts på sambanden mellan fiskkonsumtion, intag av fiskolja och fosterutveckling.

ät mer fisk när du är gravid ishavet.nu

Omega-3 & järn är viktigt för barnets tillväxt

Människans hjärna består till 60 procent av fett och mer än hälften av det fettet är Omega-3-fettsyror. Flera studier har visat positiva effekter av högt intag av fisk under graviditeten och barnets mentala utveckling. Det är viktigt att äta bra när du väntar barn, både för dig själv och för barnets utveckling. Även om du inte behöver mer kalorier behöver du mer vitaminer och mineraler. Det är därför extra viktigt att se till att maten är väl sammansatt och näringsrik.

Lax är en favorit för många, men även sej, sill, torsk och kolja från Norge är bra val. Dessutom är musslor, räkor, hummer och krabba också bra källor till Omega-3-fetter, vitaminer och spårämnen. Omega-3-fetterna är viktiga för utvecklingen av människans hjärna och centrala nervsystem.

Under den sista tredjedelen av graviditeten utvecklas fostrets hjärna extra fort och då behövs det mycket Omega-3-fettsyror. Fisk eller fiskolja är bra källor till detta och bra val. Fiskens protein stimulerar och underlättar upptaget av järn i kosten. Eftersom kroppen normalt sett har svårt att ta upp järn är detta extra viktigt att komma ihåg. Järnbrist är vanligt bland kvinnor. Ungefär en tredjedel av alla svenska kvinnor i fertil ålder har dåliga järndepåer i kroppen. Dessutom drabbar järnbrist många kvinnor under graviditeten.

Genom att välja fisk och skaldjur från Norge kan du vara säker på att din fisk- eller skaldjursmåltid kommer från rena vatten och är noggrant kontrollerad ur hälso- och miljösynpunkt. 

Källa: Norskfisk.se

Kundfavoriter

REA
4,298 kr
GRÖNLISTAD!
REA
Nu med finare lax!
2,998 kr