Vad kan vi hjälpa dig med?

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor angående produkter eller leveranser. Vi har även samlat ihop era vanligaste funderingar och svarat på dem här.

VANLIGA FRÅGOR – FAQ

Vi levererar direkt till din dörr med hjälp av en budpartner. Fryskedjan bryts ej från vårt lager till din dörr. Du väljer själv datum för leverans i kassan. Du blir informerad via sms om närmare tid via sms och du får även en länk där du kan följa bilen i realtid. Har du mer specifika önskemål om tid kontakta leverantören. Lokala avvikelser kan förekomma där vi levererar med våra egna bilar.
Då blir du kontaktad av en av våra egna chaufförer.

I dagsläget levererar vi upp till Umeå/Lycksele som längst.
Bor du längs vår norra rutt så kör vi den cirka var sjätte vecka. Vi hör då och bokar leverans via telefon. Vi jobbar ständigt på att kunna erbjuda leverans i ännu större utsträckning. I dagsläget når vi ca 80-90% av alla hushåll i Sverige.

Du kan få din leverans inom 1-5 vardagar beroende på vart du bor och vilka dagar vår budpartner kör där. Bor du längs våra långrutter kan det ta längre tid än så.

Våra produkter levereras i speciella frys-emballage. Varje sort är separat förpackad och kommer i styckfrysta fileer för enklast möjliga hantering.
Fryskedjan bryts ej från vårt lager till din dörr.

Varje enskild produkt har sina specifika fångstområden (FAO) och fiskemetod visat under “mer information” på respektive produktsida.

Alla våra fiskar kommer i styckfrysta fileer och de flesta
är även vakuumförpackade för bättre hållbarhet och färskare smak.

Ett fåtal av våra produkter har en vatten glasering på ca 10% av vikten för skydda sjömaten när man fryser in den. Vi kompenserar detta med att lägga extra fisk eller skaljdur i påsen så att du inte betalar för vatten.

Fisk tinas bäst relativt snabbt i ett kallt vattenbad för att behålla rätt struktur i köttet. Det tar ca 1-2h att tina beroende på fiskens tjocklek.

Räkor tinas med fördel utspridda på en plåt på papper.

TIPS!

Gillar du extra salta räkor så salta över räkorna när de tinas. Hummern kommer tubfryst och tinas bäst långsamt i kylen.

Det finns inga torra fiskar i havet brukar vi säga! En innertemperatur på 50-55 grader kan man säga generellt är det bästa. En stektermometern är kockens bästa vän!

Recept hittar du på vår receptsida. Där kan du få tips och trix om hur ni ska tillaga våra produkter.

Priserna som anges är per förpackning. Vanligtvis är vikten baserat på storleken på filéerna.

Vår kundtjänst-telefon är öppen mellan klockan 10-16 på vardagar. Utanför dessa tider så går det bra att chatta eller maila så svarar vi så fort vi kan!

Det är antalet räkor per kilo. Ju lägre siffra desto större räkor. T.ex 40/60 räkor är ca 17-25gram styck. Detta räknas efter ett genomsnitt på kilot.

MSC visar att fisken förvaltas väl, kommer från livskraftiga bestånd och att åtgärder vidtagits för att minska inverkan på havsmiljön

ASC granskar odlingarna och ser till att fisken är producerad på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt.

KRAV är en svensk märkning som garanterar full spårbarhet och en hållbar livsmedelsproduktion

WWF på WWFs hemsida kan du finna en utförlig guide över det vilda beståndet av fisk i världen.

Dolphin Safe Märkningen visar att redskap och teknik som används vid fiske av tonfisk är framtagen för att minimera risken för att skade eller av misstag fånga delfiner.

Backloin är ryggfilén på fisken. Midloin är bukfilé.

Lax och odlad fisk har oförtjänt dåligt rykte. Genom ASC och andra regleringar på senare tid har man skapat en skonsam process för fiskarna och närmiljön. Vi försöker alltid i högsta möjliga mån att köpa in ansvarsfullt odlade produkter och jobbar ständigt på att bli ännu bättre.

Livsmedelsverkets råd är bra att följa, och lyssna på. Dock är de gamla råd som inte alls motsvarar dagens verklighet. Dessutom så har de bara rådet 2-3 gånger per vecka eller 2-3 gånger per år, vilket är olika med en faktor x52 vilket är inte helt korrekt.

Enligt SLU:s rapport så har halterna gått ner 5-6% varje år de senaste 5 åren. Så tar man 2020 års halter och jämför med EU:s riktlinjer för vad som är säkert så kan man äta vildlax och Strömming från Östersjön 3000 gånger från Födsel till 40 år. Varför det är under så lång tid är för att det endast är den ansamlade effekten som är en vara och eftersom den innehåller dioxiner som mäts i picogram per 100 gram. Som är en siffra med 12 nollor, så ingen kommer kommer komma upp i de nivåerna.

Finska livsmedelsverkets råd är att man bör äta Vildlax max 2 gånger per vecka.

Du betalar smidigt i kassan med kort, swish eller Klarna.

När du checkar ut i kassan så klickar du på rabattkod (se bild nedan Bild för både mobil och desktop med ishav25) där skriver du in din kod.

Testa att rensa cookies eller byta webbläsare. Skulle det ändå inte fungera så kontakta kundtjänst.

Du får ett e-mail med bekräftelse på ditt köp.
Du får sedan ett sms eller telefonsamtal om hur din leverans är planerad. Får du leveransen av vår budpartner så kommer du kunna följa bilen i realtid när det närmar sig för leverans.

Kontakta vår kundtjänst per telefon eller mail om du inte skulle vara nöjd.

Våra leveranser sker i isolerat emballage. Det bästa är att spara och använda när man behöver hålla något kallt utanför kylskåp/frys. Du återvinner annars den som papper.

Vi jobbar idag med adrecord och tar alla förfrågningar via dem. Men hör av er till Marknad[@]ishavet.nu