Tips & tricks! Så lyckas du med fisken

Fisk är faktiskt den perfekta vardagsmaten. Den är både lättlagad och det går snabbt – oavsett vilken metod du använder! Och du behöver inte vara proffs i köket för att lyckas. Varsågod – här är vår lilla fiskguide!

Recept Dilltorsk med räkor Fiskbilen ishavet.nu

Koka fisk

Nej, fisk ska inte “koka” – den ska sjuda. Kokar du fisken blir den lätt både hård och torr. Den ultimata temperaturen ska ligga strax under kokpunkten. Salta vattnet, ca en halv matsked salt per liter vatten. Och vattnet ska precis täcka fisken.
Vill du, kan du även smaksätta vattnet med lagerblad och vitpepparkorn. Fisken läggs ned i vattnet när tempen nått cirka 60 grader, eller då det samlats små bubblor i kastrullens botten.
Fisken är klar när köttet är vitt, eller blekrosa om vi pratar lax. Torsk lämpar sig extra bra att koka.

Micra fisk?

Jo det går alldeles utmärkt! Både konsistens och smak bevaras bra i mikrovågsugn. Viktigt är dock att filéerna har jämntjocka bitar.
Lägg fisken på en tallrik eller i en form och täck med lock. Kör sedan på högst effekt i cirka 2-3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå någon minut så värmen fördelas jämnt.

Sous vide

Sous vide är en metod där du tillagar vakuumförpackad fisk i ett vattenbad med exakt temperatur. Den passar särskilt bra för lax, torsk och piggvar. Temperaturen bör ligga mellan 42–50°C för lax och 48–54°C för vit fisk. Resultatet blir extremt saftigt, jämnt tillagat och kräver ingen övervakning. Torka gärna fisken efteråt och bränn av ytan i panna om du vill ha lite stekyta.

Steka fisk

Fiskfilé som ska stekas bör vara torr och pannan riktigt varm. Stek med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker gyllenbrun färg. Om smöret blandas med olja bränner det inte vid lika lätt. Stek fiskfilén i cirka 2-3 minuter per sida.
För att få en fin och frasig yta kan du panera fisken. Enkelpanering innebär att du vänder filén i vetemjöl eller ströbröd, och dubbelpanering om du först vänder fisken i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Små, hela fiskar och alla typer av filéer passar att steka.

I ugn

Att tillreda fisk i ugnen är utmärkt när man ska laga till många. Lägg fiskfilén i en form och täck gärna över med en god gratängsås eller med färska örter. Tillaga i 10-15 minuter i 200-225 grader. Foliepaket är också bra eftersom alla goda smaker du väljer att fylla det med stannar kvar i paketet. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10-15 minuter i cirka 200 grader.
Fiskar som passar bra att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, lax, spätta och piggvar.

Grilla

Tänk på att grillar du med kol ska kolen vara grå innan du lägger på fisken. Använd gärna ett dubbelhalster som du klämmer fast fisken i, så slipper det vanliga grillgallret ta smak av fisk om du grillar flera saker samtidigt.
Tunna filéer grillas i 2 minuter per sida, medan tjocka grillas i 4 minuter. Lägger du ett foliepaket på grillen tar det ca 10-20 minuter för fisken att bli klar. Fiskar som är lite fetare eller fastare passar bra att grilla, till exempel lax, marulk, hälleflundra, tonfisk och svärdfisk.

Salt är fiskens bästa krydda!

För att fisken ska bli jämnt saltad och få en fast och god konsistens kan den läggas i saltlag före tillagning. Lämplig mängd är 0,5–1 dl salt per liter vatten. Låt fisken ligga i ca 30 minuter. Torka av överflödigt vatten innan tillagning.

Sugen på olika fiskrecept? Här har vi samlat våra favoriter!

Fyra steg till riktigt bra fisk

Att laga fisk behöver inte vara svårt. Tvärtom – med rätt förberedelser och lite koll på temperaturer blir resultatet både enkelt och gott. Snabb upptining, rätt stektid och en gnutta teknik gör hela skillnaden.

Fiskbilen torskrygg skrei

Tina och rimma fisk

Fryst fisk ska helst tinas snabbt och säkert – att låta fisken ligga framme i rumstemperatur är det sämsta alternativet. Lägg den istället i kallt vatten i cirka 30 minuter. Ännu bättre är att kombinera upptining med en lätt rimning: blanda 0,5–0,7 dl salt per liter kallt vatten, lägg i fisken fryst och låt stå i kylskåp i 1–1,5 timme beroende på storlek.

Vill du rimma tinad fisk? Gnid då in fisken med salt och låt vila i 30 minuter före tillagning. Det ger en fastare struktur och framhäver fiskens naturliga smak.

Steka fisk

Stekt fisk är både gott och enkelt att lyckas med. Se till att pannan är riktigt het och använd rikligt med smör eller olja. Stek filén i 2–3 minuter per sida tills den fått en gyllenbrun yta. En fast fisk faller inte isär om den är rätt tillagad. Använd gärna stektermometer om du är osäker.

Innertemperatur – när är fisken klar?

Du kan inte avgöra med ögat när fisken är klar. En stektermometer ger det bästa resultatet. När fisken når 50–55°C är den saftig, genomlagad och perfekt i konsistensen.

FisksortMediumWell Done
Laxfiskar (lax, röding, regnbåge)48–50°C50–55°C
Vit fisk (torsk, sej, kolja, gös)50–52°C56–60°C
Plattfisk (rödspätta, rödtunga)50–52°C60–65°C
Hälleflundra48–50°C60–65°C
Tonfisk (rå kärna rekommenderas)31°C60–65°C
Svärdfisk40°C48–50°C

Storlek på räkor – hur stora är de egentligen?

Räkstorlek anges i hur många räkor det går på ett kilo. En förpackning märkt 40/60 innehåller alltså mellan 40 och 60 räkor per kilo – det ger en snittvikt på 17–25 gram per räka. Ju lägre siffror, desto större räkor.

StorlekVikt per räkaPassar tillLänk
30/50ca 20–33 gVåra största. Lyxiga naturella med aioli eller majonnäs.Endast ibland – ej i lager just nu
40/60ca 17–25 gKundfavorit. Sveda över öppen eld eller servera med aioli.Räkor XL 40/60
50/70ca 14–20 gSkagenröra, toast eller pasta. Bra allround.Räkor 50/70
70/90ca 11–14 gSmörgåstårta, poke bowl eller till många gäster.Ej i sortimentet hos Miljöfiskbilen
90/120ca 8–11 gButiksstandard – används som jämförelse. Mindre och billigare.Ej i sortimentet hos Miljöfiskbilen

Tips när du tinar räkor

  • Lägg dem på tidningspapper på en plåt i kylskåpet – då tinar de långsamt och bevarar smaken.
  • Vill du ha lite sälta? Strö lite havssalt över innan du lägger dem i kylen.
  • Skölj aldrig räkor i vatten – det sköljer bort mycket av smaken.

Fisk under graviditeten – vad ska man tänka på?

Fisk är ett viktigt livsmedel under graviditeten, eftersom den innehåller omega-3-fettsyror som spelar en central roll i fostrets hjärn- och synutveckling. Många studier visar att ett regelbundet intag av fisk kan ha positiva effekter på både graviditet och barnets utveckling – så länge man väljer rätt sorts fisk.

ät mer fisk när du är gravid ishavet.nu

Omega-3 & järn är viktigt för barnets tillväxt

Människans hjärna består till 60 procent av fett och mer än hälften av det fettet är Omega-3-fettsyror. Flera studier har visat positiva effekter av högt intag av fisk under graviditeten och barnets mentala utveckling. Det är viktigt att äta bra när du väntar barn, både för dig själv och för barnets utveckling. Även om du inte behöver mer kalorier behöver du mer vitaminer och mineraler. Det är därför extra viktigt att se till att maten är väl sammansatt och näringsrik.

Lax är en favorit för många, men även sej, sill, torsk och kolja från Norge är bra val. Dessutom är musslor, räkor, hummer och krabba också bra källor till Omega-3-fetter, vitaminer och spårämnen. Omega-3-fetterna är viktiga för utvecklingen av människans hjärna och centrala nervsystem.

Under den sista tredjedelen av graviditeten utvecklas fostrets hjärna extra fort och då behövs det mycket Omega-3-fettsyror. Fisk eller fiskolja är bra källor till detta och bra val. Fiskens protein stimulerar och underlättar upptaget av järn i kosten. Eftersom kroppen normalt sett har svårt att ta upp järn är detta extra viktigt att komma ihåg. Järnbrist är vanligt bland kvinnor. Ungefär en tredjedel av alla svenska kvinnor i fertil ålder har dåliga järndepåer i kroppen. Dessutom drabbar järnbrist många kvinnor under graviditeten.

Genom att välja fisk och skaldjur från Norge kan du vara säker på att din fisk- eller skaldjursmåltid kommer från rena vatten och är noggrant kontrollerad ur hälso- och miljösynpunkt. 

Källa: Norskfisk.se

Men tänk på ursprunget

Fet fisk från Östersjön – som strömming, vildfångad lax och sik – kan innehålla förhöjda halter av dioxiner och PCB. Därför bör gravida, ammande och barn i tillväxt undvika dessa arter eller äta dem mycket sällan.

Livsmedelsverket har tydliga råd kring detta och rekommenderar istället fisk från andra vatten – till exempel odlad norsk lax eller fisk från Nordatlanten – som är både säkra och näringsrika val under graviditeten.

Läs mer hos Livsmedelsverket

Kundfavoriter

Paketpris
Det ursprungliga priset var: 4986 kr.Det nuvarande priset är: 4398 kr.
Mängdrabatt
NYFISKAD!
2.5kg från 995 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Paketpris
Det ursprungliga priset var: 3243 kr.Det nuvarande priset är: 2798 kr.