Salta Ostvåfflor för att fira Våffeldagen!

Passa på att njuta av årets kanske bästa matrelaterade högtid. Detta våffelsmet recept är perfekt för dig som inte älskar de vanliga frasvåfflorna med hallon och grädde.
Våffla med Taleggio

Salta Ostvåfflor för att fira Våffeldagen!

Passa på att njuta av årets kanske godaste matrelaterade högtid!Med det här receptet på en salt ostvåffla kan du som föredrar sälta framför sötma njuta av våffeldagen utan grädde och sylt.Vi gillar att använda den italienska kittosten Taleggio för att få till den där extra djupa smaken när våfflan gräddas. Osten smälter in i smeten och ger en ljuvlig krispig yta.Kolla in receptet och prova något nytt i år – för dig som älskar både ost och hav.​​​​​​​
Portioner: 8 st

Ingredienser

🛒 Du behöver:

Våffla 🧇

  • 100 g brynt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 300 gr Taleggio eller Brie (Bra smälltost)

Tillbehör

Kalix Löjrom

  • 250 gr Kalix Löjrom
  • 1 st Rödlök Finhackad
  • 4 msk Smetana eller Crème fraîche Avhängd
  • 1 msk gräslök Finhackad
  • 1 msk dill Finhackad

Rimmad Lax

  • 2 msk Salt
  • 1 tsk Fänkålsfrön (Annan smaksättning är också gott t.ex dillfrön eller rödbeta)
  • 1 msk dill
  • 2 msk Socker
  • 150 gr Laxfilé

Skagenröra

  • 500 gr Räkor
  • 1 dl Majonnäs
  • 1 dl Créme Fraîche
  • 1 msk dill Finhackad

Instruktioner

👩‍🍳 Så här gör du:

    Rimma laxen:

    • Rimma laxen: Mixa 1tsk fänkålsfrön (eller annan smaksättning), 1 msk dill, 1 msk socker och 1 msk salt. Gnid in blandningen i laxfilén.
    • Lägg i plastfolie och låt stå i kylen minst 2 dagar. Skär i tunna skivor vid servering.

    Våffelsmet:

    • Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Låt svalna något.
    • Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
    • Vispa ner ägg, mjölk och grädde till en jämn smet. Rör i det brynta smöret.
    • Hetta upp våffeljärnet och smörj vid behov. Häll i smet och lägg en bit ost i varje våfflahjärta. Grädda tills frasiga och gyllene.
    • Servera våfflorna med något av tillbehören nedan.

    Skagenröran:

    • Skala räkorna och blanda med majonnäs, crème fraîche och dill.
    • salt och peppar efter smak.

    Kalix Löjrom

    • Häng av Smetana eller Creme Fraîche övernatten i ett finmaskigt sil.
    • Hacka rödlök och lägg i ett isbad.
    • Hacka dill och gräslök och Klyfta citron.
    • Servera med en generös klick Kalix Löjrom med tillbehören.
    • ✨ Tips! Dessa våfflor passar perfekt på buffébordet i miniformat – eller varför inte som lyxig förrätt till påsk?
    Måltid: fiskrecept, Förrätt, Laxrecept, Skaldjursrecept, Våfflor
    Kök: Europiskt, Skandinaviskt
    Kategori: Kalix Löjrom, Rimmad Lax, Skagenröra, Våffeldagen, våffla
    Förberedelser: 2 timmar
    Tillagningstid: 30 minuter
    Total tid: 2 timmar 30 minuter

    Rekommenderade produkter