Räkomelett – klassikern som alltid fungerar

En av de mest uppskattade rätterna i det svenska köket är Räkomelett – en klassiker som är lika enkel att laga som den är lyxig att äta. Den mjuka omeletten fylls med saftiga Ishavsräkor 50/70 eller 40/60, och får en smak som passar lika bra till vardagslunchen som på festbordet.
omelett

Silkeslen räkomelett med hollandaise på räkfond

En fransk-inspirerad omelett med len konsistens, fylld med en krämig hollandaise smaksatt med räkfond och toppad med räkor. Perfekt till både vardag och fest.

Ingredienser

Ingredienser

Omelett

  • 3–4 st ägg
  • ca 1 msk vatten
  • 1 msk smör till stekning
  • 300 g skalade Ishavsräkor 40/60 eller 50/70
  • 1 msk Dill
  • Extra smör att avsluta med

Hollandaise

  • 2 st äggulor
  • 100 g smör
  • 2 msk reducerad räkfond
  • 1 msk citronjuice
  • Salt och vitpeppar

Instruktioner

Så gör du:

    Omelett

    • Knäck äggen i en skål, tillsätt lite vatten och vispa lätt.
    • Smält smör i en panna på låg värme. Häll i äggsmeten och rör försiktigt hela tiden så äggen sakta koagulerar. Omeletten ska vara mjuk och silkeslen, inte hårt stekt.
    • Stek omeletten lätt

    Gör hollandaisen

    • Vispa äggulor, räkfond och citronjuice över vattenbad. Tillsätt smält smör i en tunn stråle under vispning tills såsen blir tjock och len. Smaka av med salt och vitpeppar.
    • Fyll och toppa
    • Vänd ner hackade räkor i hollandaisen. Fyll omeletten med såsen och vik försiktigt ihop. Avsluta med ett tunt lager smör på utsidan för glans och extra smak.

    Anteckningar

    Serveringstips
    Toppa med några hela räkor och lite färsk dill. Servera gärna med en fräsch sallad eller sparris.