Champagne Beurre Blanc – En av de riktigt kungliga såserna.

Beurre blanc betyder ”vitt smör” på franska och syftar på såsens ljusa, krämiga färg – en emulsion av vitt vin, vinäger och kallt smör som vispas in utan att brynas. Resultatet är en elegant, len sås med mild syra och rund smörighet – perfekt till vit fisk och skaldjur.

buerre blanc, eller vitvinsås

Champagne Beurre Blanc med örtolja 🥂

Len, syrlig och smörig – en klassisk fransk sås som passar perfekt till våra bästa vita fiskar: Skrei, hälleflundra, torskrygg, koljarygg och sejrygg. Lägg till en skvätt örtolja på toppen så får du en elegant “spräkt” sås som imponerar både på smak och utseende.

Ingredienser

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 schalottenlökar finhackade
  • 2 st persiljekvistar "slagna" med baksidan av en kniv för att frigöra smak
  • 2 dl torr champagne eller annan torr mousserande vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vispgrädde valfritt
  • 150 g osaltat smör kallt och tärnat
  • Salt och vitpeppar
  • Ev. några droppar citron

Instruktioner

Så gör du:

    Champagne Beurre Blanc

      Champagne Reduktion

      • Lägg schalottenlök, persilje kvistar, champagne och vinäger i en kastrull. Låt sjuda utan lock tills ca 2 msk vätska återstår.
      • Grädde (valfritt): Rör ner grädden och låt sjuda i 30 sekunder – det rundar av smaken.
      • Sila av (valfritt): Sila gärna av såsen, speciellt om

      Beurre Blanc

      • Montera med smör: Sänk värmen. Vispa ner det kalla små smöretkuberna i såsen för att göra den krämig och glansig.
      • Smaka av: Salta, peppra och justera ev. med några droppar citron.
      • Serveringstips: Den här såsen gifter sig särskilt fint med fasta, milda fiskar – som Skrei, hälleflundra, torskrygg, koljarygg eller sejrygg. Servera gärna med grillad grön sparris och nykokt färskpotatis eller ett potatisstomp.

      Vill du ta det ett steg längre?

      • Toppa såsen med en klar örtolja och få en spräkt beurre blanc – både vackert och välsmakande.
      • Örtolja – så gör du:
      • 1 dl neutral olja (t.ex. raps)
      • 1 näve färska örter (t.ex. persilja, dill, dragon eller gräslök)
      • Värm olja och örter till ca 60–70°C.
      • Mixa slätt i en blender direkt.
      • Sila genom kaffefilter eller silduk – du får en klar, intensivt grön örtolja.
      • Droppa försiktigt ovanpå såsen vid servering. Det skapar vackra mönster och ger en fräsch örtig ton som lyfter hela rätten.
      Måltid: Fisk recept, Middag, sås, Såser recept, Torskrecept
      Kök: Europiskt, Franskt, Skandinaviskt
      Kategori: beurre blanc, champagne, Sås, sås recept, sås till fisk, Vitfisk, vitt vin