Beurre blanc betyder ”vitt smör” på franska och syftar på såsens ljusa, krämiga färg – en emulsion av vitt vin, vinäger och kallt smör som vispas in utan att brynas. Resultatet är en elegant, len sås med mild syra och rund smörighet – perfekt till vit fisk och skaldjur.
Champagne Beurre Blanc med örtolja 🥂
Len, syrlig och smörig – en klassisk fransk sås som passar perfekt till våra bästa vita fiskar: Skrei, hälleflundra, torskrygg, koljarygg och sejrygg. Lägg till en skvätt örtolja på toppen så får du en elegant “spräkt” sås som imponerar både på smak och utseende.
Ingredienser
Ingredienser (4 portioner):
- 2 schalottenlökar finhackade
- 2 st persiljekvistar "slagna" med baksidan av en kniv för att frigöra smak
- 2 dl torr champagne eller annan torr mousserande vin
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk vispgrädde valfritt
- 150 g osaltat smör kallt och tärnat
- Salt och vitpeppar
- Ev. några droppar citron
Instruktioner
Så gör du:
Champagne Beurre Blanc
Champagne Reduktion
- Lägg schalottenlök, persilje kvistar, champagne och vinäger i en kastrull. Låt sjuda utan lock tills ca 2 msk vätska återstår.
- Grädde (valfritt): Rör ner grädden och låt sjuda i 30 sekunder – det rundar av smaken.
- Sila av (valfritt): Sila gärna av såsen, speciellt om
Beurre Blanc
- Montera med smör: Sänk värmen. Vispa ner det kalla små smöretkuberna i såsen för att göra den krämig och glansig.
- Smaka av: Salta, peppra och justera ev. med några droppar citron.
- Serveringstips: Den här såsen gifter sig särskilt fint med fasta, milda fiskar – som Skrei, hälleflundra, torskrygg, koljarygg eller sejrygg. Servera gärna med grillad grön sparris och nykokt färskpotatis eller ett potatisstomp.
Vill du ta det ett steg längre?
- Toppa såsen med en klar örtolja och få en spräkt beurre blanc – både vackert och välsmakande.
- Örtolja – så gör du:
- 1 dl neutral olja (t.ex. raps)
- 1 näve färska örter (t.ex. persilja, dill, dragon eller gräslök)
- Värm olja och örter till ca 60–70°C.
- Mixa slätt i en blender direkt.
- Sila genom kaffefilter eller silduk – du får en klar, intensivt grön örtolja.
- Droppa försiktigt ovanpå såsen vid servering. Det skapar vackra mönster och ger en fräsch örtig ton som lyfter hela rätten.
Rekommenderade produkter
Torskryggfilé, 2.5kg
1095 krSkreitorsk – Ryggfilé – 2.5kg
1490 krKolja – Ryggfilé, 2kg
696 krSej – Ryggfilé, 2kg
496 kr







