Lättrimmad skreitorsk med västerbottentäcke och ljummen bönsallad
Vi väljer att gratinera fisken, vilket ger en härlig textur och smak. För att skapa en smakrik topping lägger vi ett "täcke" av pankoströbröd blandat med örter, smör och rikligt med riven Västerbottensost. Till detta serverar vi en ljummen smörbönsallad med haricots verts, dill och stekt lök, vars smaker balanseras vackert med peperonciniolja och champagnevinäger. Resultatet är en fröjd för gommen och en visuell fest som inbjuder till njutning.
Portioner:
Ingredienser
- 600 g Skreitorsk
- 1 dl pankoströbröd
- 25 g dill
- 25 g persilja
- 100 g smör
- 100 g Västerbottenost
- 200 g ljummen smörbönsallad från burk eller egenkokt
- 400 g blancherade haricots verts
- 50 g dill
- 200 g stekt lök
- 2 msk peperonciniolja
- 2 msk champagnevinäger
- 1 msk olivolja
Instruktioner
Fisken
- Tina Skreifiléerna i en 7% rimlag (70 gram salt till 1 liter vatten).
Västerbottentäcket
- Blanda pankoströbröd, dill, persilja, smör och riven Västerbottensost till en jämn massa.
- Lägg blandningen ovanpå Skreitorsken.
Tillagning
- Placera fisken i en Airfryer eller varmluftsugn för gratinering på 200°C.
- Använd en stektermometer för att övervaka temperaturen.
- Gratinera fisken till 38°C innetemperatur och låt den stiga av sig själv i eftervärmen när den vilar.
Bönsallad
- Blanda salladen genom att blanda bönor, den stekta löken och smaksätta den med peperonciniolja, champagnevinäger och olivolja.
- Bottna tallriken med ljummen smörbönsallad.
- Lägg på den gratinerade fisken och garnera med färsk dill.