Grillad Lax med Olivoljebakad Vit Sparris och Västerbottensostaioli
Ett trevligt recept som vi fått låna av Mikaelgo från instagram.
Ingredienser
För laxen:
- 600 g laxfilé 150 g per person
- Salt och peppar efter smak
För sparrisen:
- 12 st vita sparrisar 3 per person
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
För Västerbottensostaiolin:
- 2 dl majonnäs 100 g fint riven Västerbottensost ca 50% av aiolin
- 1 vitlöksklyfta
- pressad 1 tsk citronsaft
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
Förbered laxen:
- Förvärm grillen eller en grillpanna.
- Krydda laxfiléerna med salt och peppar.
- Grilla laxen till en innertemperatur av 42°C
Förbered sparrisen:
- Förvärm airfryern till 150°C.
- Skala den vita sparrisen noggrant och skär av den träiga delen längst ner.
- “Dressa” sparrisen med olivolja, salt och peppar.
- Lägg sparrisen i airfryern och tillaga i 10 minuter, eller tills de är mjuka men ändå har en lätt krispighet.
- Det går också att grilla sparrisen.
Gör Västerbottensostaiolin:
- I en skål, blanda majonnäs, riven Västerbottensost, pressad vitlök, citronsaft, salt och peppar.
- Rör om tills allt är väl blandat.
- Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
Förbered Marchésalladen:
- Lägg Marchésalladen i en stor skål.
- I en liten skål, vispa ihop vit balsamico och olivolja.
- Häll dressingen över salladen och blanda väl.
- Toppa med rostade sesamfrön, salt och peppar.