Våffla med Kalix Löjrom

Kalix löjrom gör allt bättre. Detta recept ger dig en god våffla att kunna toppa med både Kalix löjrom samt skagenröra.Passa på att skämma bort dig själv och dina nära och kära.
Vaffle with vendance roe

VÅFFLA MED KALIX LÖJROM

Den 25e mars är det våffeldagen. Denna dag firar vi ofta med frasvåfflor med sylt och grädde. I fjällen är det ofta hjortron och grädde, i de södra breddgraderna av vårt avlånga land är det röd sylt som gäller.
Vi på ishavet tycker den norrländska guldet passar bra på våfflor då frasigheten går utmärkt med de knastrande löjrommen, speciellt den svenska delikatessen från Kalix – Kalix Löjrom.
Detta recept är på frasvåfflor som toppas med valfria tillbehör som räkor, lax, eller just Kalix Löjrom.
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 100 g Smör
  • 5 dl Vetemjöl
  • 1 1/2 tsk Bakpulver
  • 1/2 tsk Salt
  • 2 st Ägg
  • 4 dl Mjölk
  • 1 dl Havremjöl

Löjroms Topping

Räktopping (Skagenröra)

  • 1 burk Kalix Löjrom
  • 500 gr Räkor XL 40/60
  • 2.5 dl Creme Fraiche
  • 1 dl Creme Fraiche
  • 1 dl Majonäs
  • 1 Knippe Dill
  • 1 Knippe Dill

Instruktioner

Våffla:

  • Smält smöret på svag värme. Låt det svalna.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Vispa ner ägg och mjölk i mjölblandningen till en slät smet. Vispa i smöret.
  • Hetta upp våffeljärnet. Smörj med smör till den första laggen.
  • Grädda våfflorna tills de får fin färg.
  • Tina Kalix Löjrom och häng av i finmaskig durkslag över natten

Tillbehör Kalix Löjrom:

  • Häng av en creme fraiche (ICAs Laktos fria är väldigt god (https://handla.ica.se/produkt/1428806))
  • Fin hacka och blanda rödlök och dill.
  • Grädda våfflan så den är riktigt krispig låt svalna något.
  • Klicka creme fraiche och lökblandingen på våfflan
  • Toppa med Kalix Löjrom

Tillbehör Räkor (skagenröra):

  • Skala räkorna
  • Tina räkorna på en plåt med lite salt
  • finhacka och blanda rödlök och dill
  • Grova hacka räkorna och blanda med majonäs och creme fraiche samt lök och dill.
  • Toppa med Våfflan med Skagenröran
Måltid: Alla hjärtans dag, Amouse Bouche, Canapee, Drinkar, Förrätt, Lättlagade recept, Smårätter, Tilltugg
Kök: Europiskt, Skandinaviskt
Kategori: Alla hjärtans dag, kalix, Lättlagat, Löjrom, Romantisk mat, våffla
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 30 minuter