-
Produkter på reaKalix Löjrom, 75g0.075kg från 298 kr
-
Produkter på reaKalix Löjrom, 250g0.25kg från 995 kr
VÅFFLA MED KALIX LÖJROM
Den 25e mars är det våffeldagen. Denna dag firar vi ofta med frasvåfflor med sylt och grädde. I fjällen är det ofta hjortron och grädde, i de södra breddgraderna av vårt avlånga land är det röd sylt som gäller. Vi på ishavet tycker den norrländska guldet passar bra på våfflor då frasigheten går utmärkt med de knastrande löjrommen, speciellt den svenska delikatessen från Kalix – Kalix Löjrom. Detta recept är på frasvåfflor som toppas med valfria tillbehör som räkor, lax, eller just Kalix Löjrom.
Portioner: pers
Ingredienser
- 100 g Smör
- 5 dl Vetemjöl
- 1 1/2 tsk Bakpulver
- 1/2 tsk Salt
- 2 st Ägg
- 4 dl Mjölk
- 1 dl Havremjöl
Löjroms Topping
Räktopping (Skagenröra)
- 1 burk Kalix Löjrom
- 500 gr Räkor XL 40/60
- 2.5 dl Creme Fraiche
- 1 dl Creme Fraiche
- 1 dl Majonäs
- 1 Knippe Dill
- 1 Knippe Dill
Instruktioner
Våffla:
- Smält smöret på svag värme. Låt det svalna.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Vispa ner ägg och mjölk i mjölblandningen till en slät smet. Vispa i smöret.
- Hetta upp våffeljärnet. Smörj med smör till den första laggen.
- Grädda våfflorna tills de får fin färg.
- Tina Kalix Löjrom och häng av i finmaskig durkslag över natten
Tillbehör Kalix Löjrom:
- Häng av en creme fraiche (ICAs Laktos fria är väldigt god (https://handla.ica.se/produkt/1428806))
- Fin hacka och blanda rödlök och dill.
- Grädda våfflan så den är riktigt krispig låt svalna något.
- Klicka creme fraiche och lökblandingen på våfflan
- Toppa med Kalix Löjrom
Tillbehör Räkor (skagenröra):
- Skala räkorna
- Tina räkorna på en plåt med lite salt
- finhacka och blanda rödlök och dill
- Grova hacka räkorna och blanda med majonäs och creme fraiche samt lök och dill.
- Toppa med Våfflan med Skagenröran