Torskrygg_56kilo

Torskrygg av Skrei med vitvinssås och kräftstjärtar

Torskrygg_56kilo

Torskrygg av Skrei med vitvinssås och kräftstjärtar

Skriv ut receptet
Detta recept är signerat av Åse från 56kilo.se, en matkreatör och författare känd för sin förmåga att skapa hälsosamma och smakrika rätter. Med en bakgrund som kostrådgivare och en passion för mat som både är god och bra för kroppen.

Ingredienser

Ingredienser:

    För Torskrygg:

    • 4 portionsbitar torskrygg (helst skrei)
    • Salt och peppar
    • Smör för stekning

    För Vitvinssåsen:

    • 1 dl finhackade schalottenlökar
    • 1 kvist timjan
    • 3 dl vitt vin med hög syra ett tips är ett ekologiskt och veganskt vin som kompletterar rättens smaker
    • 4 dl vatten
    • 1 fiskbuljongtärning
    • 4 dl vispgrädde
    • 2 msk smör
    • 2 msk crème fraîche
    • Tillbehör
    • 2 fänkålsstånd
    • Garnering: Ärtskott och kräftstjärtar en röra med kräftstjärtar fungerar utmärkt

    Instruktioner

    Tillagning

      Vitvinssåsen

      • Börja med att fräsa schalottenlök och timjan i smör utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt koka tills ungefär hälften återstår. Häll i vatten och buljongtärningen, låt reducera till cirka 2 dl. Koka upp grädden i en separat kastrull tills den reducerats till hälften, vilket ger en härlig karamellisering. Sila sedan ihop vinbuljongen med den reducerade grädden. Avsluta med att mixa ner smör och crème fraîche för en slät och krämig sås.

      Torskryggen

      • Förvärm ugnen till 150°C. Krydda torskryggen med salt och peppar. Stek snabbt i smör på hög värme, cirka 1 minut på varje sida, för att få en fin yta. Placera torskryggen i en ugnssäker form och tillaga i ugnen till en innertemperatur av 48°C.

      Servering

      • Ansa och skär fänkålen i små bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten och låt rinna av. Fördela fänkålen i djupa tallrikar, häll över såsen (spar lite till fisken), lägg på torskryggen och toppa med kräftstjärtar. Avsluta med att hälla lite mer sås över fisken och garnera med ärtskott.

      Detta recept är signerat av Åse från 56kilo.se, en matkreatör och författare känd för sin förmåga att skapa hälsosamma och smakrika rätter. Med en bakgrund som kostrådgivare och en passion för mat som både är god och bra för kroppen.