Skrei med brynt smör, räkor & äggsallad | Lyxigt fiskrecept
Upptäck ett lyxigt recept på skrei med brynt smör, handskalade stora räkor och krämig äggsallad. Smaksatt med rostad citron och krispig kapris för en perfekt balans. Servera med kokt potatis eller surdegsbröd och njut av varje smakrik tugga – en elegant middag för finsmakare!
Portioner: pers
Ingredienser
Skrei:
- 4 bitar skrei ca 150-200 g per bit
- 1 liter vatten
- 70 g salt 7 % rimlag
Krämig äggsallad:
- 4 ägg 1 per person
- 1/2 knippe dill grovhackad
- 4 salladslökar finstrimlade
Brynt smör med rostad citron och kapris:
- 200 g smör
- 1 citron delad på mitten
- 8 msk kapris
Till servering:
- 400 g handskalade räkor 100 g per tallrik
- Färsk dill till garnering
Instruktioner
Förbered skreien:
- Lägg skreien i en rimlag (7 % saltlag) i 1 timme för att göra fisken saftig och smakrik.
- Ta upp fisken ur lagen och torka av den lätt.
- Tillaga skreien sous vide i en vakuumpåse vid 42°C i 40 minuter.
Förbered äggen:
- Lägg äggen direkt från kylen i en airfryer och tillaga dem på 110°C i 10–11 minuter.
- Ta ut äggen och kyl dem omedelbart i kallt vatten för att avstanna tillagningen.
- Skala äggen och dela dem grovt. Gulan ska vara krämig, vilket gör “äggsalladen” krämig.
- Blanda de delade äggen med grovhackad dill och finstrimlad salladslök.
Gör det brynta smöret med rostad citron och kapris:
- Hetta upp en torr stekpanna på hög värme och lägg i den delade citronen med snittytan nedåt.
- Stek citronen tills den får en fin karamelliserad yta – sockret i citronen ska börja rostas.
Ta ut citronen ur pannan och lägg åt sidan.
- Smält smöret i samma panna på medelvärme tills det börjar bli gyllenbrunt och doftar nötigt.
- Tillsätt kaprisen i det brynta smöret samtidigt som smöret bryns, så att kaprisen “friteras” och blir krispig.
- Pressa saften från den rostade citronhalvan ner i det brynta smöret.
Montering av rätten:
- Lägg upp den sous vide-tillagade skreien på varje tallrik.
- Fördela den krämiga äggsalladen runt fisken.
- Toppa varje tallrik med 100 g handskalade räkor.
- Skeda över det brynta smöret med rostad citron och kapris.
- Garnera med en kvist färsk dill.
Serveringstips
- Servera gärna rätten som den är eller tillsammans med kokt potatis, pressad potatis eller ett gott surdegsbröd för att suga upp det brynta smöret.
- Den här rätten är en perfekt kombination av mild skrei, krämig äggsallad, salta räkor, syrlig rostad citron och nötigt brynt smör

Skreitorsk – Ryggfilé – 2.5kg
Vildfångad / Norge / Styckfryst 180-210g / Utan skinn
1490 kr