Förmodligen en av de lyxigaste middagar som finns. Med stötunga, lyxräkor och sparris. Denna rätt går att göra på många olika sätt, på planka, i ugnsfast form mm.
Sjötunga Walewska
Portioner:
Ingredienser
- 1 kg Sjötunga
- 600 gr Hummer
- 2 msk Smör
- 1 dl Vitt vin
- 1 dl Fiskbuljong (vatten + buljongtärning)
Sås
- 100 gram Smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl Fiskspad
- 0.5 dl Vispgrädde
- 1 st Äggula
- 1 nypa Salt
- 1 nypa Vitpeppar
Gratäng
- 4 Potatismos
- 1 st Äggula
Garnering
- 200 gram Stora Räkor - 40/60
- 1 paket Sparris
- 1 st Hummer
Instruktioner
- Fisken
- Smörj ett ugnssäkert form och lägg på fiskfiléerna.
- Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nästan täcker hela sjötungan.
- Täck formen med aluminiumfolie och sjud fisken i ugn på 200º, ca 15 minuter.
- Häll försiktigt ner fiskspadet från den ungsfasta formen i en kastrull och sätt på medelhög värme, koka ihop det något.
- Fräs matfett och mjöl i en stekpanna. Späd med fiskspad och grädden.
- Låt såsen koka i cirka 3 minuter, ställ av kastrullen med såsen från värmen.
- Rör ner äggulan och tillsätt smöret i omgångar. Rör om hela tiden. Smaksätt med salt och peppar.
Duchesspotatismos
- Skala potatisen och Koka dem tills den är mjuk, känn av med potatissticka
- Pressa potatisen i en potatispress och tillsätt smör och grädde. (rör inte om mycket då det aktiverar potatisstärkelsen och gör potatismoset till "klister".)
- Tillsätt den äggulan i potatismoset.
Hummer
- Tina hummern i sin påse med lag.
- Bryt av klorna och dela hummern på mitten
- Rensa hummer på allt kött (glöm inte att kavla benen)
- Lägg klona åt sidan och blanda köttet med såsen
Gratinera
- Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken.
- Garnera med räkor och hummer klon och smörfräst sparris.
- Gratinera i ugnen tills rätten fått färg 250°-275º, ca 10 minuter.
- Låt svalna något och servera!