Sjötunga Walewska

Förmodligen en av de lyxigaste middagar som finns. Med stötunga, lyxräkor och sparris. Denna rätt går att göra på många olika sätt, på planka, i ugnsfast form mm.

2.5kg från 995 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska

Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 kg Sjötunga
  • 2 msk Smör
  • 1 dl Vitt vin
  • 1 dl Fiskbuljong (vatten + buljongtärning)

Sås

  • 100 gram Smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl Fiskspad
  • 0.5 dl Vispgrädde
  • 1 st Äggula
  • 1 nypa Salt
  • 1 nypa Vitpeppar

Gratäng

  • 4 Potatismos
  • 1 st Äggula

Garnering

  • 200 gram Skalade räkor
  • 1 paket Sparris

Instruktioner

  • Smörj ett ugnssäkert form och lägg på fiskfiléerna.
  • Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nästan täcker hela sjötungan.
  • Täck fatet med aluminiumfolie och sjud fisken i ugn på 200º, ca 15 minuter.
  • Häll försiktigt ner fiskspadet från den ungsfasta formen i en kastrull och sätt på medelhög värme, koka ihop det något.
  • Fräs matfett och mjöl i en stekpanna. Späd med fiskspad och grädden.
  • Låt såsen koka i cirka 3 minuter, ställ av kastrullen med såsen från värmen.
  • Rör ner äggulan och tillsätt smöret i omgångar. Rör om hela tiden. Smaksätt med salt och peppar.
  • Gör potatismos och tillsätt den andra äggulan.
  • Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken.
  • Gratinera tills rätten fått färg 275º, ca 10 minuter.
  • Garnera med räkor och och smörfräst sparris.
  • Låt svalna något och servera!
Måltid: festmåltid, Middag
Kök: Franskt, Japanskt
Kategori: Fisk, Räkor, recept, sjötunga
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 45 minuter