Så här gör du nigiri sushi

Rå fisk på ovala kuddar av ris är förmodligen det som de flesta förknippar med sushi. Sushi är en perfekt rätt att göra tillsammans med hela familjen eller några vänner. Trevlig kväll!

Hur man kokar riset

Skölj och tvätta av riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil. Lägg riset tillsammans med vatten i en kastrull, låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och sänk till svag värme. Sätt tillbaka riset på plattan och låt det dra på svag värme i 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå med locket på i 15 minuter.Lägg riset i en skål. Blanda vinäger, salt och socker i en annan skål, rör om tills allt löst sig. Häll blandning över riset och rör om väl. Låt riset svalna innan du börjar göra rullarna. Ta ungefär 1 matsked ris och lägg i handflatan.

Forma riset

Forma riset till en oval boll i handflatan.Lägg på lite wasabi och en skiva lax.

Forma biten

Forma till laksskivan genom att trycka till längst sidorna och på toppen. Sushikockar lägger ner mycket tid och omsorg för att forma varje bit.

Servering

Servera sushi ihop med wasabi, inlagd ingefära och sojasås.Tonvikten i rätten ligger i att serveringen ska vara snygg och prydlig.
Sashimi
SASHIMI

Så här gör du nigiri sushi

Förberedelser45 minuter
Active Time15 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Förrätt, Huvudrätt, Lunch, Middag
Kök: Japanskt
Keyword: Fisk, Lax, recept, Sashimi, tillagningstips
Yield: 4 personer
Författare: Norskfisk.se

Materials

Instruktioner

  • Skölj och tvätta riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil.
  • Häll ris och vatten i en kastrull och låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta bort riset från plattan och skruva ner värmen.
  • Sätt tillbaka riset och låt det sjuda på svag värme i ca 15 minuter.
  • Ta bort kastrullen från värmen och låt riset stå under lock i 15 minuter till.
  • Häll över riset i en skål.
  • Blanda samman ättika, salt och socker och rör tills det löst upp sig.
  • Häll blandningen över riset och blanda väl så att vätskan fördelas jämt över riset.
  • Kyl ner det strax innan användning. Riset skall ha rumstemperatur då sushirullarna görs.
  • Forma en oval boll av riset.
  • Lägg lite wasabi på toppen.
  • Pressa fast en bit renskuren lax.
  • Servera med sojasås och syltad ingefära.