ÅRETS FISKE!
Måste vi äta fredagstacos när det finns vildlax?
Portioner: personer
Ingredienser
Ingredienser laxen:
- 400 gram Lax (eller annan Sashimi fisk)
- 1 dl Sojasås, japansk
Sushiris
- 4 dl (360 gram) sushiris
- 4 dl Vatten
- 2 Salt
- dl Risvinäger
- dl Socker
Tillbehör till sushin:
- 1 paket Noriblad (rosta gärna av i 225 grader varm ugn i ca 1 minut precis innan serveringen, dela bladen på mitten.)
- 1 st Avocado (skivad)
- st Gurka (skalad och urkärnad och delad I stavar)
- 1 paket Gräslök (Färsk)
- 75 gram Löjrom eller stenbitsrom (för topping)
- 1 paket Wasabi (köps färdig)
- 1 paket Inlagd ingefära (köps färdig)
Instruktioner
Gör så här med Laxen
- Skär laxen i tunna skivor medan den är halvfryst.
- Häll rikligt med soja över den skivade laxen och låt stå tills den är helt tinad.
Gör så här med riset
- Skölj riset i kallt vatten och häll sedan av vattnet, upprepa detta 4 gånger.
- Fyll sedan på med vatten så det täcker riset och låt stå i 20 minuter.
- Häll av vattnet samt fyll på och skölj en gång till.
- Mät upp vatten, salt och ris i en kastrull.
- Koka riset i ca 10 minuter på svag värme under lock.
- Ta av från värmen och låt stå i ca 10 minuter
- Mät upp vinäger och socker i en kastrull och värm tills sockret har löst sig.
- Bred ut riset på ett stort fat typ ugnsplåt så att det svalnar så snabbt som möjligt.
- Fördela vinäger och socker blandningen över riset, vänd försiktigt ner blandningen i riset med en slickepott eller stor sked.
Gör så här när det är dags att äta:
- Lägg noribladet på tallriken och placera en del av riset i mitten på riset.
- Lägg på lax och dom tillbehör som du vill ha i din sushi och rulla sedan ihop till en strut.
- Ät och njut.
Tips!
- Köp rispapper och fritera i stekpannan hemma.
- Hätta upp pannan och häll i matolja och lägg i rispappret. Detta går sekundsnabbt om pannan är tillräckligt varm.
- Lägg det friterade bladen på handduk eller papper så att överbliven olja kan sugas upp.
- Lägg ris, lax och tillbehören på det friterade bladet och njut!