Sotad skrei-torsk med ljummen sallad

Sotad skrei-torsk med ljummen sallad.

Har du aldrig sotat fisk förut, måste du prova. Det är inte så svårt som det kanske låter och du får en ny härlig smakupplevelse.

Receptet är gjort i samarbete med Norsk fisk.

 

Sotad skrei-torsk med ljummen sallad

Skriv ut receptet
Måltid Fisk recept, Tillagningstips, Torskrecept
Total tid 30 minuter
Författare Norsk fisk

Ingredienser

  • 650 gram Skrei-torsk
  • rapsolja
  • 1 handfull, färsk dill
  • 1 st citron
  • 100 gram smör
  • 100 gram skalade räkor
  • 2 msk pepparrot
  • 2 dl smetana
  • 3 st ägg
  • 4 st potatis
  • 2 st romansallad
  • salt och peppar

4 portioner

    Instruktioner

    • Koka potatisen

    GÖR SÅ HÄR

    • Koka äggen
    • Rimma gärna skreien innan du sotar den. Det snabba alternativet är att lägga den i grovsalt och låta den dra i 15 min. Om du rimmar skrei så får den längre hållbarhet, fastare kött och jämnare sälta rakt igenom.
    • När du sotar fisk ska du ha hög värme och inget eller lite fett. Sota i gjutjärnspanna eller teflonpanna, på båda sidor. Bitarna ska få fin färg. Dra ner värmen och låt Skreibitarna vara kvar i pannan ca 5 min, så blir fisken klar.
    • Plocka gemsallad och vänd den i rapsolja med lite salt och lite citronsaft. Lägg ut det på fatet.
    • Pressa potatisen över salladen. Dela de kokta äggen grovt och fördela dem över salladen.
    • Klicka ut smetana. Riv pepparrot över och lägg på skreien.
    • Smält smör och lägg i räkor. Riv lite citronskal över och pressa i saften. Häll det över fiskbitarna.
    • Garnera med dillvippor.