Poké – Japan och USA möts på Hawaii!
Tre varianter av poké bowl med gemensam bas: Chuka Ika och Wakame. Toppat med soja- och sesamfrästa kräftstjärtar, lax eller tataki på tonfisk – fräscht, enkelt och fullproppat med umami.
Ingredienser
🍚 INGREDIENSER (för 4 personer)
BAS (TILL ALLA BOWLS):
- 4 portioner sushiris kokt, smaksatt, avsvalnat
- 500 g Chuka Ika
- 500 g Wakame
- 1 msk sesamfrön
- 1 dl risvinäger
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 st gurka för att pickla
- 1 knippe Rädisor för att pickla
- 1 st Röd lök för att pickla
VARIANT 1 – Kräftstjärtar
- 200 g Kräftstjärtar
- 1 tsk neutral olja
- 1 msk ljus soja
- 1 tsk rostad sesamolja
- 2 salladslökar tunt skivade (endast till topping)
- 4 msk krämig sweet chili-dressing se nedan
🥄 Krämig sweet chili-dressing:
- 3 msk majonnäs
- 2 msk sweet chili-sås
- 1 tsk limejuice valfritt
VARIANT 2 – Regnbågslax eller Backloin Sashimilax
- 300 g Regnbågslax midloin
- 300 g eller Backloin sashimilax
- 1 avokado i kuber
- 1 dl edamamebönor kokta
- 1 dl mango tärnad
- Jordgubbar eller vattenmelon valfritt
- 4 msk soja–sesam–lime-dressing se nedan
🥄 Soja–sesam–lime-dressing:
- 2 msk ljus soja
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk limejuice
- 0,5 tsk honung
VARIANT 3 – Tonfisk Saku tataki-stil
- 300 g Tonfisk Saku
- Sesamfrön att rulla i
- Neutral olja till stekning
- 4 msk ponzu–majonnäs se nedan
🥄 Ponzu–majonnäs:
- 2 msk majonnäs
- 1 msk ponzu
- En nypa wasabi eller riven ingefära valfritt
Instruktioner
📋 INSTRUKTIONER
Bas:
- Koka ihop risvinägern med socker, kyll ner med vatten. Skiva gruka, rödlök och rädisor och snabb pickla dess i varsin burk.
- Koka och smaksätt sushiris enligt anvisning. Låt svalna. Fördela i skålar. Toppa med Chuka Ika och Wakame.
Kräftstjärtar:
- Fräs kräftstjärtarna snabbt i neutral olja tillsammans med soja och sesamolja. Toppa riset med kräftorna, salladslök, dressing och sesamfrön.
🥄 Krämig sweet chili-dressing:
- Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ kallt till servering.
Laxvariant:
- Skär laxen i kuber. Blanda med mango, edamame och avokado. Lägg på riset. Toppa med dressing och sesamfrön. Jordgubbar eller vattenmelon kan läggas till för fräsch sötma.
🥄 Soja–sesam–lime-dressing:
- Gör så här: Rör ihop till en tunn dressing. Ringla över skålen vid servering.
Tonfisk tataki:
- Salta lätt, rulla tonfisken i sesamfrön. Stek snabbt på hög värme (ca 30 sek/sida). Skiva tunt. Lägg på riset och toppa med ponzu–majonnäs.
🥄 Ponzu–majonnäs:
- Gör så här: Blanda till en krämig sås. Ställ kallt.
Anteckningar
Poké är den perfekta kombon av färskt, salt, syrligt och mjukt. Basen med Chuka Ika och Wakame passar till allt – byt protein efter humör eller tillgång!




