Go Back
ishavet.nu logo

Poké – Japan och USA möts på Hawaii!

Ingredienser

🍚 INGREDIENSER (för 4 personer)

BAS (TILL ALLA BOWLS):

  • 4 portioner sushiris kokt, smaksatt, avsvalnat
  • 500 g Chuka Ika
  • 500 g Wakame
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 dl risvinäger
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 st gurka för att pickla
  • 1 knippe Rädisor för att pickla
  • 1 st Röd lök för att pickla

VARIANT 1 – Kräftstjärtar

  • 200 g Kräftstjärtar
  • 1 tsk neutral olja
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 2 salladslökar tunt skivade (endast till topping)
  • 4 msk krämig sweet chili-dressing se nedan

🥄 Krämig sweet chili-dressing:

  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk sweet chili-sås
  • 1 tsk limejuice valfritt

VARIANT 2 – Regnbågslax eller Backloin Sashimilax

  • 300 g Regnbågslax midloin
  • 300 g eller Backloin sashimilax
  • 1 avokado i kuber
  • 1 dl edamamebönor kokta
  • 1 dl mango tärnad
  • Jordgubbar eller vattenmelon valfritt
  • 4 msk soja–sesam–lime-dressing se nedan

🥄 Soja–sesam–lime-dressing:

  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk limejuice
  • 0,5 tsk honung

VARIANT 3 – Tonfisk Saku tataki-stil

  • 300 g Tonfisk Saku
  • Sesamfrön att rulla i
  • Neutral olja till stekning
  • 4 msk ponzu–majonnäs se nedan

🥄 Ponzu–majonnäs:

  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk ponzu
  • En nypa wasabi eller riven ingefära valfritt

Instruktioner

📋 INSTRUKTIONER

    Bas:

    • Koka ihop risvinägern med socker, kyll ner med vatten. Skiva gruka, rödlök och rädisor och snabb pickla dess i varsin burk.
    • Koka och smaksätt sushiris enligt anvisning. Låt svalna. Fördela i skålar. Toppa med Chuka Ika och Wakame.

    Kräftstjärtar:

    • Fräs kräftstjärtarna snabbt i neutral olja tillsammans med soja och sesamolja. Toppa riset med kräftorna, salladslök, dressing och sesamfrön.

    🥄 Krämig sweet chili-dressing:

    • Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ kallt till servering.

    Laxvariant:

    • Skär laxen i kuber. Blanda med mango, edamame och avokado. Lägg på riset. Toppa med dressing och sesamfrön. Jordgubbar eller vattenmelon kan läggas till för fräsch sötma.

    🥄 Soja–sesam–lime-dressing:

    • Gör så här: Rör ihop till en tunn dressing. Ringla över skålen vid servering.

    Tonfisk tataki:

    • Salta lätt, rulla tonfisken i sesamfrön. Stek snabbt på hög värme (ca 30 sek/sida). Skiva tunt. Lägg på riset och toppa med ponzu–majonnäs.

    🥄 Ponzu–majonnäs:

    • Gör så här: Blanda till en krämig sås. Ställ kallt.