Fiskgratäng – en svensk klassiker

Det finns många minnen av fiskgratäng – från skolmatsalens tveksamma varianter och mikrovågsugnsrätter från frysdisken, till de klassiska restaurangklenoderna. Två restauranger som serverar riktigt god fiskgratäng är Sturehof i Stockholm och Sjöbaren i Göteborg – båda med sin egen tolkning av denna svenska husmansklassiker.

Hemligheten med en bra fiskgratäng, förutom att välja en fin bit fisk, är att laga en riktigt bra fond som bas för dillbéchamelsåsen. Den smaksätts med lite vin och färsk dill för att skapa en sås som kompletterar fisken och binds ihop med ett fluffigt duchessepotatismos på toppen.

Fiskgratäng – en svensk klassiker

En fiskgratäng är ett enkelt och bra sätt att tillaga fisk. Du kan använda flera olika typer av fisk – vi tycker att sej ryggfilé är det bästa då det är en riktigt god och fin fisk som kommer i perfekta bitar.
Portioner: 8

Ingredienser

Fiskgratäng

  • 700 gr Sej (ryggfilé, rimmad)
  • Duchesse potatismos
  • Bechamel med dill

Bechamel med dill

  • 5 msk Mjöl
  • 3 msk Smör
  • 1 dl Fiskfond
  • 4 msk Grädde
  • 3 msk Potatisvatten
  • 2 dl Dill (hackad färsk)
  • 1 msk Vitt vin

Duchesse Potatismos

  • 8 st Potatis (medelstora)
  • 4 st Äggulor
  • 3 msk Smör
  • 5 msk Mjölk
  • 2 msk Grädde

Fiskfond

  • Fiskben
  • Räkor
  • Selleri
  • Morot
  • Gul lök

Instruktioner

Rimma och tina fisken

  • Ta ut sejryggfiléerna ur vakuumförpackningen
  • Lägg de frysta fileerna i ett rimlag med ca 6% salt
  • Låt ligga i ca 1h
  • Ta ur fileerna och skölj dem lätt i kallt vatten.
  • Torka av så att de är torra.

Duschesse Potatismos

  • Skala potatisen och koka med en klick smör och dill kvistar
  • När potatisen är färdig häll av ca 1-2dl av vattnet i bunke (använd för bechamellen)
  • Häll av resterande vatten
  • Pressa potatisen i en potatispress
  • Blanda i en stor klick smör, en skvätt mjölk och grädde och avsluta med äggen
  • Lägg allt i en spritspåse med tyll.

Bechamel med dill

  • Gör en Roux genom att smälta smör i en kastrull och lägg i lika mycket mjöl.
  • Fräs och laga mjölet tills det blir lätt färgat och luktar “kaka”
  • Tillsätt en skvätt vin och en del fiskfond medans du rör runt för att inte få klumpar, fortsätt bygga med fiskfond tils du har en fiskdoftande lös smet.
  • Tillsätt mjölk och grädde tillsammans med potatisvattnet för att få en smidig och rinnande bechamelsås.
  • Koka upp och smaksätt med vitpeppar, salt och mycket hackad dill.

Fiskfond (ha gärna alltid i frysen)

  • Köp färdig fiskfond eller gör en egen genom att använda fisk och skaldjursskorv
  • Börja med att hacka grönsakerna grovt
  • Lägg allt på en plåt och bränn av i ugnen på högsta värme i varmluft eller över och undervärme tills det fått färg
  • Lägg allt i en kastrull och koka i ett par timmar tills fiskbenen faller isär och du har en mustig fond.
  • Sila av och ställ kallt.

Montera gratängen

  • Smöra den ugnsfasta formen
  • Lägg Sejfileerna i mitten och peppara och salta fisken
  • Spritsa hälften av potatisen längst med kanterna i formen
  • Häll 3/4 av bechamellen över fisken
  • Avsluta med att göra fina tinnan och torn av potatismoset runt kanten.
  • Grädda på 205°C i mitten av ugnen i ca 30 min.
  • Gratängen är klar när Duschesse potatisen är gyllene
  • Ta ut och låt svalna i ca 5-10min.
  • Skala räkor och toppa gratängen när den kommer ur ugnen.
  • Servera med ett glas torr reisling eller Grüner Veltliner!

Anteckningar

Det går utmärkt att byta ut sej mot Kolja, Torsk, Hälleflundra, rödspätta, sjötunga eller annan vit fisk. 
Har du tunna filéer som t.ex rödspätta eller torskfiléer vik dem gärna efter du har rimmat och tinat filéerna.
Vill du ha bitar av lax, regnbåslax eller dylikt går detta också jättebra. Dock rekomenderas inte tonfisk eller liknande fisk helst ska vara något rå i mitten när den serveras. 
Måltid: Lunch, Middag
Kök: Europiskt, Franskt, svenskt
Kategori: Fiskgratäng, husmanskost, Sej, svensk husman
Förberedelser: 45 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 1 timme 15 minuter