Go Back
+ servings
ishavet.nu logo

Fiskgratäng - en svensk klassiker

Portioner: 8

Ingredienser

Fiskgratäng

  • 700 gr Sej (ryggfilé, rimmad)
  • Duchesse potatismos
  • Bechamel med dill

Bechamel med dill

  • 5 msk Mjöl
  • 3 msk Smör
  • 1 dl Fiskfond
  • 4 msk Grädde
  • 3 msk Potatisvatten
  • 2 dl Dill (hackad färsk)
  • 1 msk Vitt vin

Duchesse Potatismos

  • 8 st Potatis (medelstora)
  • 4 st Äggulor
  • 3 msk Smör
  • 5 msk Mjölk
  • 2 msk Grädde

Fiskfond

  • Fiskben
  • Räkor
  • Selleri
  • Morot
  • Gul lök

Instruktioner

Rimma och tina fisken

  • Ta ut sejryggfiléerna ur vakuumförpackningen
  • Lägg de frysta fileerna i ett rimlag med ca 6% salt
  • Låt ligga i ca 1h
  • Ta ur fileerna och skölj dem lätt i kallt vatten.
  • Torka av så att de är torra.

Duschesse Potatismos

  • Skala potatisen och koka med en klick smör och dill kvistar
  • När potatisen är färdig häll av ca 1-2dl av vattnet i bunke (använd för bechamellen)
  • Häll av resterande vatten
  • Pressa potatisen i en potatispress
  • Blanda i en stor klick smör, en skvätt mjölk och grädde och avsluta med äggen
  • Lägg allt i en spritspåse med tyll.

Bechamel med dill

  • Gör en Roux genom att smälta smör i en kastrull och lägg i lika mycket mjöl.
  • Fräs och laga mjölet tills det blir lätt färgat och luktar "kaka"
  • Tillsätt en skvätt vin och en del fiskfond medans du rör runt för att inte få klumpar, fortsätt bygga med fiskfond tils du har en fiskdoftande lös smet.
  • Tillsätt mjölk och grädde tillsammans med potatisvattnet för att få en smidig och rinnande bechamelsås.
  • Koka upp och smaksätt med vitpeppar, salt och mycket hackad dill.

Fiskfond (ha gärna alltid i frysen)

  • Köp färdig fiskfond eller gör en egen genom att använda fisk och skaldjursskorv
  • Börja med att hacka grönsakerna grovt
  • Lägg allt på en plåt och bränn av i ugnen på högsta värme i varmluft eller över och undervärme tills det fått färg
  • Lägg allt i en kastrull och koka i ett par timmar tills fiskbenen faller isär och du har en mustig fond.
  • Sila av och ställ kallt.

Montera gratängen

  • Smöra den ugnsfasta formen
  • Lägg Sejfileerna i mitten och peppara och salta fisken
  • Spritsa hälften av potatisen längst med kanterna i formen
  • Häll 3/4 av bechamellen över fisken
  • Avsluta med att göra fina tinnan och torn av potatismoset runt kanten.
  • Grädda på 205°C i mitten av ugnen i ca 30 min.
  • Gratängen är klar när Duschesse potatisen är gyllene
  • Ta ut och låt svalna i ca 5-10min.
  • Skala räkor och toppa gratängen när den kommer ur ugnen.
  • Servera med ett glas torr reisling eller Grüner Veltliner!