Gös från Hjälmaren är en av de finaste fiskarna vi har. Gösen är släkt med abborre och lever i sjöar och bräkta vattendrag. Gösen är en rovfisk och gillar mörka sjöar där den kan smyga på sina byten. Den fiskas i Hjälmaren i ett småskalig MSC-certifierat fiske och är en mycket populär matfisk och en av våra svenska delikatesser.
Roger presenterar Gös i detta recept med friterade morötter, pumpa och bryntsmörhollandaisesås.
Smörstekt Hjälmargös, brynt smörhollandaise, pumpa och morot
Ingredienser gösen
- 600 gram Gös
- 1 liter Vatten
- 1 dl Salt
- 2 msk Smör
- 1 msk Matolja
Ingredienser såsen
- 150 gram Smör
- 2 msk Äppelcidervinäger
- 1 Schalottenlök
- 2 Äggulor
- Salt
- Peppar
Ingredienser pumpan
- 1 Butternutpumpa
- 2 msk Rapsolja
- Salt
- peppar
Gös
1. Skär ut fina portionsbitar och rimma i 10% saltlag i ca 10 minuter. Skölj i kallt vatten och torka av fisken och lägg på plåt och låt stå i kylen tills det är dags att steka.
2. Stek gösen i smör och olja i varm stekpanna till en inner temperatur av 50 grader.
Brynt smörhollandaise
1. Bryn smöret i en kastrull och sila sedan av smöret ner i en kanna.
2. Värm det brynta smöret till ca 50 grader.
3. Koka upp äppelvinäger och finhackad schalottenlök och reducera sedan till ca 1/3 del är kvar. Ställ åt sidan och låt svalna en stund, sila sedan bort löken.
4. Vispa sedan ihop vinägern med äggulorna tills det blir krämigt och fluffigt i ett vattenbad. Viktigt att bunken med ägg/ vinäger inte nuddar vattnet utan bara värms av ångorna.
5. Tillsätt sedan det brynta smöret (50 grader) i en tunn stråle under konstant vispning. Lite vatten kan tillsättas om det tjocknar för fort. Smaka sedan av med salt och peppar och ev. lite citronjuice. Häll upp i ny ren bunke och plasta, förvara på en lagom varm plats till servering.
Friterade morötter
1. Hyvla de återsående morötterna i slantar eller längs med, på mandolin eller osthyvel. Fritera sedan tills de får fin färg, på ca 140–160 grader.
2. Låt rinna av på papper.
3. Salta.
Måltid: Huvudrätt
Kök: svenskt
Kategori: Fisk, Gös, recept, Roger Hjälm
Förberedelser: 15 minuter minuter
Tillagningstid: 45 minuter minuter
Total tid: 1 timme timme