Så blir det enkelt att få barnen att äta fisk

Inget barn tycker illa om fisk från födseln. Använd fantasin och gör det inte till en stor grej att laga fisk. Här är några bra tips.

Inget barn tycker illa om fisk från födseln. Begreppet «fisk» omfattar många hundra sorters fisk och därmed också många hundra olika smaker. Det finns något för alla; det finns en fisk för alla. Om man inte tycker om torsk gillar man kanske räkor, lax eller kummel istället.

Man frågar inte barn om de vill ha «ko» till middag. Varför frågar man då om de vill ha «fisk»? Man kanske hellre ska säga «i dag ska vi äta laxpasta, torskwraps eller räkcarbonara».

Se här för goda och snabba recept för lax

Låt barnen vara med och laga mat

Barns smak ändras ständigt. Något de inte gillar en dag kan vara gott dagen därpå eller ett halvår senare. Vuxna påminner ofta barnen om vad de gillar ochinte gillar. Låt barnen smaka flera gånger så kommer de helt plötsligt att börja tycka om det.

Det är bara vuxna som tycker bäst om när någon annan lagar mat åt dem. Barn tycker oftast bäst om den mat de själva varit med och lagat. Låt barnen vara med och laga mat. Det finns faktiskt mycket de kan göra redan i 1-årsåldern.

Alla dina favoriträtter går att laga med fisk

Det har aldrig funnits någon torr fisk i havet. Fisk blir torr om den tillagas i en för varm ugn eller stekpanna. Saftig fisk är godast, så tänk på temperaturen.

Ingen gillar att få ben i munnen. Välj skinn- och benfri filé. Utlova en belöning: 2 kronor för varje fiskben barnen hittar!

Alla dina favoriträtter med korv, köttfärs eller kyckling går att laga med fisk istället. Prova lax i tacos, torsk i ugn, sej i fajitas, räkor på pizza osv.

Lax som «prinsessfisk»

Använd fantasin och gör det inte till en stor grej att laga fisk. Barn gillar fisk för att den är lätt att äta och tugga. Fisk smakar lite sött, särskilt lax. Många barn gillar lax för den fina, rosa färgens skull – «prinsessfisk». Respektera att många barn vill att ingredienserna ligger separat på tallriken så att de kan smaka på en sak åt gången.

Så blir det enkelt att få barnen att äta fisk

Måltid: Fisk recept, Tillagningstips
Författare: Norskfisk.se

Materials

  • Fisk

Instruktioner

5 raska tips

  • Det finns många olika sorters fisk, så det finns en sort till alla!
  • Använd fiskens namn tillsammans med tillbehöret, t.ex. torskwraps eller laxpasta.
  • Påminn inte barnen om vad de gillar och inte. Barns smak ändras ständigt.
  • Låt barnen vara med och laga mat. Då smakar maten mycket bättre. Välj skinn- och benfri filé och fisk av hög kvalitet.
  • Glöm gamla ”sanningar” – det är gott med fisk!