Gravad vildlax helsida

En klassisk gravad lax är hur gott som helst. Det är också enkelt att göra – men tar sin tid då man behöver vänta 2 dygn på sockret och saltet ska göra sitt för att få till en riktigt bra gravning. Det är också enkelt att testa sig fram med olika smaksättningar så som fläder och gin. Använd vår svenska vildlax helsida för en riktigt trevlig smakupplevelse.
Gravad vildlax recept - ishavet.nu

Gravad vildlax helsida

Att grava är ett gott sätt att förädla fisk, i svergie är Gravad lax en återkommande självklarhet på julbordet, midsommarafton, och påsk. Varför inte testa på lite olika olika sätt att grava som kan göra att gravningen blir en självklar del av din vardag!

Ingredienser

Gravning (basrecept)

  • 1 Laxsida med skinn ca 500g -1 kg
  • 6 msk Salt 50-100gr
  • 6 msk Socker 50-100gr
  • 2 tsk Grovstött vitpeppar

Smaksättning 1 (Gin)

  • 3 msk Gin
  • 1 tsk svartpeppar, stött
  • 5 enbär, stötta
  • 1 dl Dill

Flädergravning

  • 0.5 dl salt
  • 0.5 dl Socker
  • 1 msk grovkrossad citronpeppar
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 msk citronjuice
  • 0.5 dl Dill

Rödbetsgravning

  • 1 st rödbeta grovt riven
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1 bunt dill hackad
  • 2 akvavit valfritt

Pepparrotsås

  • 2 dl gräddfil
  • 2 Pepparrot färsk & finriven
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar 

Tillbehör

  • Flatbröd eller Bagels
  • creamcheese
  • Dill ca 5 g

Instruktioner

Grund recept

  • Skär laxen i önskad filéstorlek och låt skinnet sitta kvar. Ta bort eventuella småben. Torka filéerna med hushållspapper.
  • Blanda vitpeppar, salt och strösocker samt eventuell smaksättning. Gnid in filéerna på båda sidor med ungefär 1/3 av saltblandningen.
  • Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill och resten av smak & saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida och tunn del mot tjock del. Lägg filéerna i en plastpåse på en tallrik i kylen och försök få ut all luft i påsen. Vänd plastpåsen varje 6-10h.
  • Efter två dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.
  • Skrapa bort smaksättning när laxen ska serveras. Skär filéerna på snedden i tunna skivor.
  • Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron och dillkvistar.

Ginsmaksättning

  • Blanda salt, socker, gin, dill, enbär och peppar. Anpassa efter din smak och smörj in laxfiléen i blandingen.
  • Lägg laxfiléen i en påse och grava i 48 timmar. Skölj av laxen lätt när den är klar och torska rent.

Rödbetsmaksättning

  • Lägg laxfilén i en form med skinnsidan nedåt, ta bort ev. ben och torka ytan torr.
  • Riv rödbetan grovt.
  • Blanda rödbeta med salt, socker, finrivet apelsin- och citronskal, hackad dill och ev. akvavit.
  • Fördela blandningen över laxen, täck med plastfolie och lägg på en tyngd (t.ex. ett mjölkpaket). Kyl i minst 48 timmar, gärna längre.
  • Skrapa bort gravblandningen (du kan skölja lätt och torka noga), skiva laxen tunt.
  • Rör ihop pepparrotssåsen och servera laxen med flatbröd med creamcheese och dill.
Måltid: Förrätt, Middag
Kök: nordiskt
Kategori: gravad, Lax, recept
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 2 days
Total tid: 2 days 20 minuter