Gravad vildlax helsida
Att grava är ett gott sätt att förädla fisk, i svergie är Gravad lax en återkommande självklarhet på julbordet, midsommarafton, och påsk. Varför inte testa på lite olika olika sätt att grava som kan göra att gravningen blir en självklar del av din vardag!
Ingredienser
Gravning (basrecept)
- 1 Laxsida med skinn ca 500g -1 kg
- 6 msk Salt 50-100gr
- 6 msk Socker 50-100gr
- 2 tsk Grovstött vitpeppar
Smaksättning 1 (Gin)
- 3 msk Gin
- 1 tsk svartpeppar, stött
- 5 enbär, stötta
- 1 dl Dill
Flädergravning
- 0.5 dl salt
- 0.5 dl Socker
- 1 msk grovkrossad citronpeppar
- 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 3 msk citronjuice
- 0.5 dl Dill
Rödbetsgravning
- 1 st rödbeta grovt riven
- Finrivet skal av 1 apelsin
- Finrivet skal av 1 citron
- 1 bunt dill hackad
- 2 akvavit valfritt
Pepparrotsås
- 2 dl gräddfil
- 2 Pepparrot färsk & finriven
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar 
Tillbehör
- Flatbröd eller Bagels
- creamcheese
- Dill ca 5 g
Instruktioner
Grund recept
- Skär laxen i önskad filéstorlek och låt skinnet sitta kvar. Ta bort eventuella småben. Torka filéerna med hushållspapper.
- Blanda vitpeppar, salt och strösocker samt eventuell smaksättning. Gnid in filéerna på båda sidor med ungefär 1/3 av saltblandningen.
- Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill och resten av smak & saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida och tunn del mot tjock del. Lägg filéerna i en plastpåse på en tallrik i kylen och försök få ut all luft i påsen. Vänd plastpåsen varje 6-10h.
- Efter två dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.
- Skrapa bort smaksättning när laxen ska serveras. Skär filéerna på snedden i tunna skivor.
- Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron och dillkvistar.
Ginsmaksättning
- Blanda salt, socker, gin, dill, enbär och peppar. Anpassa efter din smak och smörj in laxfiléen i blandingen.
- Lägg laxfiléen i en påse och grava i 48 timmar. Skölj av laxen lätt när den är klar och torska rent.
Rödbetsmaksättning
- Lägg laxfilén i en form med skinnsidan nedåt, ta bort ev. ben och torka ytan torr.
- Riv rödbetan grovt.
- Blanda rödbeta med salt, socker, finrivet apelsin- och citronskal, hackad dill och ev. akvavit.
- Fördela blandningen över laxen, täck med plastfolie och lägg på en tyngd (t.ex. ett mjölkpaket). Kyl i minst 48 timmar, gärna längre.
- Skrapa bort gravblandningen (du kan skölja lätt och torka noga), skiva laxen tunt.
- Rör ihop pepparrotssåsen och servera laxen med flatbröd med creamcheese och dill.



