2.5kg från 995 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan Räkfond
Portioner: portioner
Ingredienser
- 600 gram Räkskal 🦐
- 1 st Lagerblad
- 1 st Sellerisjälk 🥬
- 1 st Finhackad lök 🧅
- 1 st Röd Paprika
- 2 msk Tomatpuré 🍅
- 1 st Morot 🥕
- 1 st Fänkålshuvud
- Vitt vin
- Cognac
Instruktioner
Prepp
- Hacka grönsakerna i lika stora delar.
Rosta i ugn
- Lägg alla grönsaker på en plåt eller ugnsfast form tillsammans med räkskalen.
- Ringla olja över grönsakerna och räkskalen och rör runt. Sprid ut ordentligt så att alla ingredienser kommer få färg i ugnen.
- Sätt in plåten i ugnen ca 10-20 min så att grönsakerna och räkskalen får ordentligt med färg - men håll koll så att du inte bränner skalen.
Koka fonden
- Sätt en gryta eller stor kastrull på plattan på medium värme.
- Ringla i olja i botten och lägg i tomatpurén.
- Ta ut grönsakerna och räkskalen ur ugnen och rör ner dem i den lätt rostade tomatpurén. Rör om så att tomatpurén täcker ingredienserna.
- Häll vinet och en skvätt cognac i den varma plåten/formen och lösgör alla smaker som fastnat där. Häll över i kastrullen.
- Fyll på med vatten så att de precis täcker ingredienserna.
- Koka upp fonden och skumma av. Sänk temperaturen så att det sjuder.
- Sila av och koka ner till en femtedel. Fonden har då fått en djup och lite söt smak.
- Smaka av med lite citronsaft, salt, och peppar. Kyl ner och frys in.
- Ett tips är att efter nedkylning fylla fonden i 50cl petflaska som du sen lägger i frysen.