Detta recept lärde jag mig på en matkurs. Receptet är lite pilligt men väldigt gott. När vi tillagade det så serverades det med en tomatsås smaksatt med dijonsenap.
De läskigaste biten är att mandolina potatisen tunt – akta fingrarna då en mandolinen är väldigt vass. Har du ingen mandolin – försök med en osthyveln annars kan rekommenderar vi denna.
Hälleflundra lindad i potatis och tapenad.
Detta recept lärde jag mig på en matkurs. Receptet är lite pilligt men väldigt gott. När vi tillagade det så serverades det med en tomatsås smaksatt med dijonsenap.De läskigaste biten är att mandolina potatisen tunt - akta fingrarna då en mandolinen är väldigt vass. Har du ingen mandolin - försök med en osthyveln.Bilden är framtagen med AI då vi inte hann ta en bild på resultatet av receptet för det var så gott!
Portioner:
Ingredienser
Hälleflundra
- 4 st Hälleflundrafilé
- 10 st Potatis
- 1 burk Tapenad
- 0.5 dl Potatismjöl
- 3 msk olivolja
Sås
- 10 st Körsbärstomater
- 1 msk Senap
- 1 st Gul lök eller schalottenlök
- Salt & Peppar
- 1 msk smör
- 1 msk Persilja
- 1 skvätt citron
Instruktioner
Tina fisken
- Gör ett rimlag (Koka upp 2L vatten och ca 105gr salt - följ tabell nedan)
Fiskpacket med Potatistäcke
- Kyl ner rimlag och lägg ner frysta fisken i rimlag och låt den ligga i ca 1-1.5timmar. När fisken tinat skölj den och torka.
- Lägg tillräckligt med plastfolie så att du kan linda in en hel fiskbit och pensla med olivolja
- Med mandolin skiva potatis tunt (du ska kunna böja dem utan att de går sönder)
- Placera ut potatisen på plastfolien så att de överlappar något i kanterna.
- Pudra ut ett tunt lager med potatismjöl samt salta och pepper
- Lägg en stor klick tapenade på den övre delen av potatistäcket
- Placera fisken på klicken av tapenade
- Nu till det svåra - med hjälp av plasten vik upp potatisen runt fisken så att du skapar ett packet där potatisen täcker runt hela fisken.
- Dessa fiskpacket kan du förbereda och ha liggandes innan du steker dem i smör.
- När såsen är klar - stek fisken i en medelhet stekpanna stek fisken på ena sidan i olja tills potatisen är gyllene.
- Vänd fisk och lägg i en stor klick smör. Ös fisken med smöret medans den går klar till en innertempratur på 45°C.
Såsen
- Hacka löken och kärna ut och filéa tomaterna.
- Svetta lök i en kastrull på medelärme med smör
- I med en gnutta tomatpuré och en skvätt vin låt vinet dunsta bort
- När löken är genomskinlig lägg i de frö- och skinnlösa tomatfiléerna
- Lägg i tomatfilerna i löken och rör om.
- Smaksätt med en klick dijon senap, persilja, citron juice, smör och salt och peppar.
Uppläggning
- Lägg den gyllene fiskpaketet på en tallrik och klicka en storklick av tomatsåsen ovanpå.
- Servera med en liten dressad sallad med dressing av 2msk olivolja, 1 msk vit cider eller vittvinsvinäger , 1 klick honung och 1 klick dijonsenap, smaka av med citron juice, salt och peppar.
Anteckning
Vattenmängd (liter) | ||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
Salthalt | Saltmängd (g) | |||||||||
5 % | 53 | 105 | 158 | 211 | 263 | 316 | 368 | 421 | 474 | 526 |
6 % | 64 | 128 | 191 | 255 | 319 | 383 | 447 | 511 | 574 | 638 |
7 % | 75 | 151 | 226 | 301 | 376 | 452 | 527 | 602 | 677 | 753 |
8 % | 87 | 174 | 261 | 348 | 435 | 522 | 609 | 696 | 783 | 870 |
9 % | 99 | 198 | 297 | 396 | 495 | 593 | 692 | 791 | 890 | 989 |
10 % | 111 | 222 | 333 | 444 | 556 | 667 | 778 | 889 | 1000 | 1111 |
11 % | 124 | 247 | 371 | 494 | 618 | 742 | 865 | 989 | 1112 | 1236 |
12 % | 136 | 273 | 409 | 545 | 682 | 818 | 955 | 1091 | 1227 | 1364 |