Hälleflundra lindad i potatis och tapenad

Detta recept lärde jag mig på en matkurs. Receptet är lite pilligt men väldigt gott. När vi tillagade det så serverades det med en tomatsås smaksatt med dijonsenap. De läskigaste biten är att mandolina potatisen tunt – akta fingrarna då en mandolinen är väldigt vass. Har du ingen mandolin – försök med en osthyveln annars kan rekommenderar vi denna.  
AI bild med Hällelfundra och potatis

Hälleflundra lindad i potatis och tapenad.

Skriv ut receptet
Detta recept lärde jag mig på en matkurs. Receptet är lite pilligt men väldigt gott. När vi tillagade det så serverades det med en tomatsås smaksatt med dijonsenap.
De läskigaste biten är att mandolina potatisen tunt - akta fingrarna då en mandolinen är väldigt vass. Har du ingen mandolin - försök med en osthyveln.
Bilden är framtagen med AI då vi inte hann ta en bild på resultatet av receptet för det var så gott!
Måltid Alla hjärtans dag, Fisk recept, Hälleflundra recept, Medelhavsmat, Middag
Kök Franskt, Medelhavskost
Keyword Gourmet, Hälleflundra, Vitfisk
Portioner 4

Equipment

  • 1 Mandolin Går också bra med en osthyvel
  • 1 Stekpanna
  • 1 Kastrul (Liten)
  • 1 Kniv

Ingredienser

Hälleflundra

Sås

  • 10 st Körsbärstomater
  • 1 msk Senap
  • 1 st Gul lök eller schalottenlök
  • Salt & Peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk Persilja
  • 1 skvätt citron

Instruktioner

Tina fisken

  • Gör ett rimlag (Koka upp 2L vatten och ca 105gr salt - följ tabell nedan)

Fiskpacket med Potatistäcke

  • Kyl ner rimlag och lägg ner frysta fisken i rimlag och låt den ligga i ca 1-1.5timmar. När fisken tinat skölj den och torka.
  • Lägg tillräckligt med plastfolie så att du kan linda in en hel fiskbit och pensla med olivolja
  • Med mandolin skiva potatis tunt (du ska kunna böja dem utan att de går sönder)
  • Placera ut potatisen på plastfolien så att de överlappar något i kanterna.
  • Pudra ut ett tunt lager med potatismjöl samt salta och pepper
  • Lägg en stor klick tapenade på den övre delen av potatistäcket
  • Placera fisken på klicken av tapenade
  • Nu till det svåra - med hjälp av plasten vik upp potatisen runt fisken så att du skapar ett packet där potatisen täcker runt hela fisken.
  • Dessa fiskpacket kan du förbereda och ha liggandes innan du steker dem i smör.
  • När såsen är klar - stek fisken i en medelhet stekpanna stek fisken på ena sidan i olja tills potatisen är gyllene.
  • Vänd fisk och lägg i en stor klick smör. Ös fisken med smöret medans den går klar till en innertempratur på 45°C.

Såsen

  • Hacka löken och kärna ut och filéa tomaterna.
  • Svetta lök i en kastrull på medelärme med smör
  • I med en gnutta tomatpuré och en skvätt vin låt vinet dunsta bort
  • När löken är genomskinlig lägg i de frö- och skinnlösa tomatfiléerna
  • Lägg i tomatfilerna i löken och rör om.
  • Smaksätt med en klick dijon senap, persilja, citron juice, smör och salt och peppar.

Uppläggning

  • Lägg den gyllene fiskpaketet på en tallrik och klicka en storklick av tomatsåsen ovanpå.
  • Servera med en liten dressad sallad med dressing av 2msk olivolja, 1 msk vit cider eller vittvinsvinäger , 1 klick honung och 1 klick dijonsenap, smaka av med citron juice, salt och peppar.

Anteckning

 

Vattenmängd (liter)

   1   2 3  4  5 6 7 8 9 10
 

Salthalt

Saltmängd (g)

5 %  53   105  158   211   263   316   368   421  474   526 
6 %  64  128  191  255  319  383  447  511  574  638
7 %
 75  151  226  301  376  452  527  602  677  753
8 %  87  174  261  348  435  522  609  696  783  870
9 %
 99  198  297  396  495  593  692  791  890  989
 10 %
 111  222  333  444  556  667  778  889  1000  1111
11 %
 124  247  371  494  618  742  865  989  1112  1236
12 %
 136  273  409  545  682  818  955  1091  1227  1364