Lyxgratinerad nyårshummer

Gratinerad lyxhummer

Lyxgratinerad Nyårshummer

En riktigt lyxig gratinerad nyårshummer med västerbottenost bechamel och hummer. En värdig förrätt till nyårssupén.
Portioner: 4

Ingredienser

Buljong

  • 2 st Hummer
  • 25 gr Smör
  • 2 1/2 msk Vetemjöl
  • 1 1/2 msk Champagne
  • 5 dl Fiskbuljong
  • 2 dl Västerbottenost
  • 1 knippe körvel
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

Förbered

  • Tina humrarna i sina rör, bryt av klor och ben, och dela på dem på mitten.
  • Ta ur allt kött och lägg undan klon om du ska använda den till t.ex garnityr på Sjötunga Walewska annars hacka den med.
  • Hacka hummerköttet och lägg i en bunke.
  • Sätt ugnen på grill 250-275°C

Fyllning

  • Gör en såkallad roux (smälltsmör och mjöl). Smällt smöret i en kastrull på medium värme som rymmer ca 1-2L. Bryn det gärna lätt
  • Blanda i mjölet och rör om. Viktat att tillaga mjölet
  • Häll i champagnen medan du rör om.
  • Blanda i fiskbuljonen i omgångar medans du rör om
  • Blanda i nästan all västerbottenost men spara lite för att ha ovanpå hummer som garnering
  • Smaksätt med salt och peppar.
  • Blanda i det hackade hummerköttet

Gratinering

  • I en ugnsfast form förbered med de fyra halva hummerskalen
  • Fyll hummerskalen med med fyllningen och toppa med västerbottenost.
  • Sätt in i mitten av ugnen och ta ut när den fått färg ca 10 min.

Servera

  • Lägg en kvist körvel på och servera gärna med just champagne i glasen.
Måltid: Alla hjärtans dag, Förrätt, Nyår
Kök: Amerikanskt, Europiskt, Franskt
Kategori: Grillat, grillrecept, Hummer, Nyår, Supé
APRILREA
Slut i lager
Det ursprungliga priset var: 469 kr.Det nuvarande priset är: 398 kr.
APRILREA
Det ursprungliga priset var: 449 kr.Det nuvarande priset är: 378 kr.