Lyxgratinerad Nyårshummer
En riktigt lyxig gratinerad nyårshummer med västerbottenost bechamel och hummer. En värdig förrätt till nyårssupén.
Portioner:
Ingredienser
Buljong
- 2 st Hummer
- 25 gr Smör
- 2 1/2 msk Vetemjöl
- 1 1/2 msk Champagne
- 5 dl Fiskbuljong
- 2 dl Västerbottenost
- 1 knippe körvel
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
Förbered
- Tina humrarna i sina rör, bryt av klor och ben, och dela på dem på mitten.
- Ta ur allt kött och lägg undan klon om du ska använda den till t.ex garnityr på Sjötunga Walewska annars hacka den med.
- Hacka hummerköttet och lägg i en bunke.
- Sätt ugnen på grill 250-275°C
Fyllning
- Gör en såkallad roux (smälltsmör och mjöl). Smällt smöret i en kastrull på medium värme som rymmer ca 1-2L. Bryn det gärna lätt
- Blanda i mjölet och rör om. Viktat att tillaga mjölet
- Häll i champagnen medan du rör om.
- Blanda i fiskbuljonen i omgångar medans du rör om
- Blanda i nästan all västerbottenost men spara lite för att ha ovanpå hummer som garnering
- Smaksätt med salt och peppar.
- Blanda i det hackade hummerköttet
Gratinering
- I en ugnsfast form förbered med de fyra halva hummerskalen
- Fyll hummerskalen med med fyllningen och toppa med västerbottenost.
- Sätt in i mitten av ugnen och ta ut när den fått färg ca 10 min.
Servera
- Lägg en kvist körvel på och servera gärna med just champagne i glasen.
APRILREA
APRILREA