Den klassiska svenska maträtten fiskgratäng blandar allt det goda i en klassisk rätt. Att detta recept innehåller torsk är pågrund av att det var just den fisken som fanns hemma i frysen när jag blev sugen på att göra fiskgratäng, men man kan lika gärna använda marulk, kolja, hälleflundra, eller skaldjur om man vill variera. Man kan även blanda fisksorter om du skulle vilja likt en fiskgryta blanda lax, torsk och skaldjur efter egen devis. Testa dig fram till det du tycker är godas. Fisken blir lätt torr men hemligheten i detta recept är att få till en riktigt bra smakande dill bechamel som både ger finfärg när den gräddas samt ger en djup smak i rätten. En saftig och god sås blandar du med potatisen och fisken för att få den perfekta tuggan. Att sautera fänkålen och purjolöken i lite vitvin och smör innan de läggs i ugnsformen ger en väldigt godsmak. Potatismoset eller duchessen är också viktigt att få riktigt krämig och god för att få topparna rätt.
Tips 1: Jag gör gärna detta recept efter en räkfrossa då jag verkligen gillar att använda en räkbuljong för att smaksätta bechamellen på. Kolla in Leif Mannerströms recept på YouTube på räksoppa men istället för att blanda i grädde så silar du av vätskan som du sen bygger bechamellen på. Du kan också använda vårt egna recept på räkfond för detta.
Tips 2: Rimma torsken medans du tinar den. Blanda 6% saltvatten (0.6dl salt/1l vatten) genom att koka upp vattnet och sen låta de kyla ner. Lägg sedan i den frysta vita fisken i det kalla vattnet och låt den tina i ett par timmar. Skölj sedan av saltet från bitarna innan du lägger dem i formen.
Tips 3: Om du har en brännare kan du efter du har gräddat fiskgratängen ge den lite extra färg om det finns behov.
Tips 4: Frys in portionslådor med fiskgratäng – det fungerar jättebra att värma i micron (dock kan kollegorna bli sura 1. Avundsjuka på din goda lunch 2. fisklukt i lunchrummet.)
Fiskgratäng på torsk med fänkål och purjolök
Ingredienser
- 600 gram Torskrygg
- 200 gram räkor
- Salt & Peppar
Bechamell
- 3 msk Vetemjöl
- dl Mjölk
- Smör
Potatismos/Duchesse
- 1 kg Potatis, fast
- 2 Ägg
- 1 dl Fisk/räkfond
- Mjölk
- Grädde
- 1 paket Dill
Sauterad Fänkål
- 0.5 Purjolök
- 1 Fänkål
- Vitt vin
- Räk/Fiskfond
Instruktioner
Förberedelse
- Tina och rimma fisken i saltat vatten i god tid så fisken hinner tina.
- Hacka dill
- Skala potatisen
- Skiva purjolök och fänkål tunt
- Plocka och hacka dillen
- Sätt ugnen på 200 grader
Potatismos/Duchesse
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Mixa potatisen med 2 ägg, grädde, och mjölk tills du har ett fast potatismos.
- Lägg potatismoset i en spritspåse. Lägg åt sidan.
- Sätt in fiskgratängen mitt i ugnen tills potatismoset och bechamellen har fått en fin färg.
- Ta ut gratängen och låt den vila innan du serverar med lite extra färsk dill. (skulle du vilja ge topparna lite mer färg kan du sveda dem med en brännare).
Sauterad fänkål
- Värm upp en stekpanna med lite smör eller olja.
- Lägg i Purjolöken och fänkålen i den varma pannan och bryn lätt.
- Häll på en skvätt vitt vin och låt det ånga av. Smaka av med salt & peppar. Ställ åt sidan.
Dill Bechamell
- Smält smör i en dubbelbottnad kastrull på medelhög värme. Tillsätt ca tre matskedar mjöl och blanda ihop detta till en deg. Häll på ca 1dl fiskfond och rör runt till en smet.
- häll i mjölk och koka upp till en sås. Späd med fond eller mjölk för att få rätt konsistens. Du ska kunna dra ett streck på backsidan av en sked när det är rätt. Smaksätt med salt & peppar och hackad dill. Akta så bechamellen inte blir för salt då fonden ger sälta. Använd gärna Marinetaste umamifond för att höja umamismakerna i såsen.
Gratängen
- skölj fisken.
- Smöra en ungsäkerform och spritsa ut potatismoset längst med kanterna.
- Lägg i den sauterade fänkålen och purjolöken i botten och placera fisken ovanpå.
- När du är nöjd med placeringen av fisken häll över bechamellen.
- Ställ mitt i ugnen och grädda tills gyllene