Börja med att koka risetenligt anvisningarna.Medan riset kokar skär du SALMA-laxen på längden i 2 cm tjocka skivor.Skär gurka och mango på längden i ca 1 cm tjocka skivor, samt avokado i tunna klyftor.
Blanda risvinäger, salt och socker i en skål.Rör tills allt har lösts upp.Häll lite vätska över riset, lite i taget, och vänd försiktigt.Riset ska vara klibbigt men inte vått.
Vi rekommenderar att du har en liten skål med kallt vatten till hands för den händelse riset klibbar fast i händerna eller kniven.Doppa då händer eller kniv i vattnet.
Täck bambumattan med plastfolie.Lägg ett noriark på rullmattan och lägg på riset.Riset ska läggas i ett ca 7 mm tjockt lager på noriarket.Lämna 2 cm fritt utrymme i ena änden av noriarket.Här använder vi slutligen lite krossade riskorn för att klistra igen makirullen.
Lägg laxryggen, avokado, gurka och rostad sesam på riset.Rulla ihop noriarket till en fast rulle.Ta bort bambumattan.Se till att skarven sitter på undersidan och skär rullen i 8 bitar.