Plie Meunière – klassisk smörstekt rödspättafilé (istället för Sjötunga) med citron och persilja
Portioner: 4pers
Ingredienser
Ingredienser
Fisk
4rödspättefiléerà ca 150–200 g, gärna med skinn
1dlvetemjöltill panering
Flingsalt & vitpeppar
2msk neutral rapsolja
50 gsmörtill stekning
Meunière-smör
100 gsmör
1citronjuice + zest
2msk finhackad persilja
Ev. extra citronklyftor till servering
Instruktioner
Instruktioner
Förbered fisken
Torka av filéerna med hushållspapper. Krydda med salt och vitpeppar. Vänd dem lätt i vetemjöl på båda sidor och skaka av överflöd.
Stek fisken
Hetta upp olja och smör i en stor panna. Stek filéerna 2–3 minuter per sida på medelhög värme – de ska bli gyllene och precis genomstekta. Lägg över på fat.
Gör meunière-smöret
I samma panna (eller ren), smält 100 g smör och låt det brynas tills det doftar nötigt och blir gyllenbrunt. Tillsätt citronsaft, citronskal och persilja – rör snabbt ihop.
Servera direkt
Lägg upp fisken på tallrik, skeda över det varma brynta smöret och toppa med extra persilja. Servera med kokt potatis, pressad potatis eller en pilaf ris.