Go Back
+ servings
ishavet.nu logo

Plie Meunière – klassisk smörstekt rödspättafilé (istället för Sjötunga) med citron och persilja

Portioner: 4 pers

Ingredienser

Ingredienser

Fisk

  • 4 rödspättefiléer à ca 150–200 g, gärna med skinn
  • 1 dl vetemjöl till panering
  • Flingsalt & vitpeppar
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 50  g smör till stekning

Meunière-smör

  • 100  g smör
  • 1 citron juice + zest
  • 2 msk finhackad persilja
  • Ev. extra citronklyftor till servering

Instruktioner

Instruktioner

    Förbered fisken

    • Torka av filéerna med hushållspapper. Krydda med salt och vitpeppar. Vänd dem lätt i vetemjöl på båda sidor och skaka av överflöd.

    Stek fisken

    • Hetta upp olja och smör i en stor panna. Stek filéerna 2–3 minuter per sida på medelhög värme – de ska bli gyllene och precis genomstekta. Lägg över på fat.

    Gör meunière-smöret

    • I samma panna (eller ren), smält 100 g smör och låt det brynas tills det doftar nötigt och blir gyllenbrunt. Tillsätt citronsaft, citronskal och persilja – rör snabbt ihop.

    Servera direkt

    • Lägg upp fisken på tallrik, skeda över det varma brynta smöret och toppa med extra persilja. Servera med kokt potatis, pressad potatis eller en pilaf ris.