Go Back
+ servings
ishavet.nu logo

Grillad fjällröding i folie med örtsmör, citron och dill med fänkålscrudité i citronvinägrett

Portioner: 4

Ingredienser

Ingredienser

🐟 Fisk & fyllning

  • 4 fjällrödingsfiléer à ca 250–400 g, med skinn
  • 1 msk olivolja
  • Flingsalt & nymalen svartpeppar
  • 1 citron skivad tunt
  • 4–6 Dill
  • Aluminiumfolie

🧈 Örtsmör (vitlöksfritt)

  • 75–100 g smör rumsvarmt
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1 msk Dill
  • Rivet skal från ½ citron
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt & peppar

🥗 Fänkålscrudité med citronvinägrett

  • 1 stor fänkål
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • Flingsalt & svartpeppar
  • Dill

Instruktioner

Steg 1 – Blanda örtsmöret

  • Rör ihop smöret med gräslök, dill, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Steg 2 – Bygg fiskpaketen

  • Lägg ut två stora ark aluminiumfolie. Placera en fjällrödingsfilé i mitten av varje ark med skinnsidan nedåt.
  • Bred ett lager örtsmör på köttsidan, toppa med några citronskivor och 1–2 dillkvistar per paket. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg sedan den andra filén ovanpå – med köttsidan nedåt och skinnsidan uppåt – så att du får två täta paket med skinnsidorna utåt. Vik ihop folien så att smöret stannar kvar och ångan hålls inne.

Steg 3 – Grilla

  • Grilla paketen över medelhög värme i 4–5 minuter per sida. Fisken ska vara genomstekt men fortfarande mjäll och saftig.
  • Servera varje paket som två portioner.

Steg 4 – Gör fänkålssalladen

  • Skiva fänkålen mycket tunt (helst med mandolin) och lägg i iskallt vatten i 5–10 minuter.
  • Vispa under tiden ihop citronjuice, olivolja, dijonsenap, salt och peppar.
  • Torka av fänkålen, vänd den i vinägretten och toppa ev. med fänkålsdill eller extra citronskal.