Go Back
+ servings
Brasiliansk fiskgryta med lax och torsk

Brasiliansk fiskgryta med lax och torsk (moqueca baiana)

Skriv ut receptet
Måltid Fisk recept, Laxrecept, Middag, Torskrecept
Keyword Lax
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 4

Ingredienser

  • 200 gram laxfilé, utan skinn och ben
  • 200 gram Torskfilé
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk Tomatpuré 🍅
  • 400 gram Krossade tomater
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkade chiliflakes
  • 1 tsk koriander, färsk
  • 2 tsk rökt paprikakrydda
  • 2 st Vitlök
  • 1 st gul paprika, skivad
  • 1 st röd paprika, skivad
  • 1 st Gullök
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 st pressad lime
  • 2 nypa färsk timjan att servera
  • 2 paket knaprigt bröd eller kokt basmati ris att servera

Instruktioner

  • Förbered ingredienser: skala och finhacka vitlöken, pressa limen och skiva paprikan. Blanda chiliflakes i kokosmjölken och låt dra.
  • Marinera laxen och torsken genom att lägga den i en skål, tillsätt hälften av den pressade limesaften, en nypa salt och svartpeppar. Blanda ihop och marinera i minst 15 minuter.
  • Ringla oljan i en stor och djup kastrull på medelvärme och bryn sedan löken och paprikan i 5-6 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt vitlöken, kryddorna och rör om. Sjud ytterligare två minuter.
  • Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén och låt sjuda på medelvärme i 6-8 minuter, rör om då och då, tills det mesta av vätskan har avdunstat och blandningen är tjock.
  • Häll i kokosmjölken och fonden. Koka upp, sänk sedan värmen, tillsätt den marinerade laxen och torsken och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
  • Toppa grytan med färsk timjan och den resterande delen av den pressande limesaften. Servera med ris eller med rostat bröd!