Tina och rimma fisken i saltat vatten i god tid så fisken hinner tina.
Hacka dill
Skala potatisen
Skiva purjolök och fänkål tunt
Plocka och hacka dillen
Sätt ugnen på 200 grader
Potatismos/Duchesse
Koka potatisen i saltat vatten.
Mixa potatisen med 2 ägg, grädde, och mjölk tills du har ett fast potatismos.
Lägg potatismoset i en spritspåse. Lägg åt sidan.
Sätt in fiskgratängen mitt i ugnen tills potatismoset och bechamellen har fått en fin färg.
Ta ut gratängen och låt den vila innan du serverar med lite extra färsk dill. (skulle du vilja ge topparna lite mer färg kan du sveda dem med en brännare).
Sauterad fänkål
Värm upp en stekpanna med lite smör eller olja.
Lägg i Purjolöken och fänkålen i den varma pannan och bryn lätt.
Häll på en skvätt vitt vin och låt det ånga av. Smaka av med salt & peppar. Ställ åt sidan.
Dill Bechamell
Smält smör i en dubbelbottnad kastrull på medelhög värme. Tillsätt ca tre matskedar mjöl och blanda ihop detta till en deg. Häll på ca 1dl fiskfond och rör runt till en smet.
häll i mjölk och koka upp till en sås. Späd med fond eller mjölk för att få rätt konsistens. Du ska kunna dra ett streck på backsidan av en sked när det är rätt. Smaksätt med salt & peppar och hackad dill. Akta så bechamellen inte blir för salt då fonden ger sälta. Använd gärna Marinetaste umamifond för att höja umamismakerna i såsen.
Gratängen
skölj fisken.
Smöra en ungsäkerform och spritsa ut potatismoset längst med kanterna.
Lägg i den sauterade fänkålen och purjolöken i botten och placera fisken ovanpå.
När du är nöjd med placeringen av fisken häll över bechamellen.