Sjötunga Walewska

Sjötunga Walewska

Förmodligen en av de lyxigaste nyårsmiddagen som finns. Med stötunga, lyxräkor och sparris. Denna rätt går att göra på många olika sätt, på planka, i ugnsfast form.

STORSÄLJARE!
  • Förberedelser: 20m
  • Tillagningstid: 25m
  • Total tid: 45m

Ingredienser

  • 1 kg Sjötunga
  • 2 msk Smör
  • 1 dl Vitt vin
  • 1 dl Fiskbuljong (vatten + buljongtärning)

Sås

  • 100 g Smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl Fiskspad
  • 1/2 dl Vispgrädde
  • 1 st Äggula
  • 1 nypa Salt
  • 1 nypa Vitpeppar

Gratäng

  • 4 portioner Potatismos
  • 1 st Äggula

Garnering

  • 200 g Skalade räkor
  • 1 pkt Sparris

Instruktioner

  1. Smörj ett ugnssäkert form och lägg på fiskfiléerna.
  2. Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nästan täcker hela sjötungan.
  3. Täck fatet med aluminiumfolie och sjud fisken i ugn på 200º, ca 15 minuter.
  4. Häll försiktigt ner fiskspadet från den ungsfasta formen i en kastrull och sätt på medelhög värme, koka ihop det något.
  5. Fräs matfett och mjöl i en stekpanna. Späd med fiskspad och grädden.
  6. Låt såsen koka i cirka 3 minuter, ställ av kastrullen med såsen från värmen.
  7. Rör ner äggulan och tillsätt smöret i omgångar. Rör om hela tiden. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Gör potatismos och tillsätt den andra äggulan.
  9. Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken.
  10. Gratinera tills rätten fått färg 275º, ca 10 minuter.
  11. Garnera med räkor och och smörfräst sparris.
  12. Låt svalna något och servera!

Lämna ett svar