Piggvar med Sandefjordsås

Piggvar med sandefjordsås

En norsk klassisk sås som passar bra till finare tillfällen! Servera piggvar med sandefjordsås och pommes duchesse, en ypperlig kombination för smaklökarna!

Vi tillagar den med crème fraiche, grädde och smör.

Tips! Går lika bra med sjötunga eller varför inte röding.

Ingredienser

Tillagning av fisk

  • 500 g Piggvar
  • 1 kryddmått Havssalt
  • 2 msk Smör
  • 1/2 dl vitt vin

Sandefjordsåsen

  • 1 pkt Löjrom eller regnbågsrom
  • 1 dl Grädde
  • 1 dl Crème fraiche
  • 4 msk Hackad gräslök och/eller persilja
  • 1 kryddmått Havssalt

Pommes duchesse

  • 1/2 tsk Havssalt
  • 2 st Äggulor
  • 35 g Smör
  • 800 g Potatisar av mjölig sort

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den i rikligt med saltat vatten tills den är mjuk och lägg sedan i en vanlig potatispress, blanda med salt smör och äggulor. Använd nu en sprits och gör separata rosor på en smörad plåt.
  2. Gratinera mitt i ugnen på 250° ca 10 minuter tills att de fått en fin färg.
  3. Koka upp grädden och vispa den tills den blivit tjock. Efter några minuter rör ner crème fraichen och låt koka upp igen. Ta från värmen och tillsätt smöret och rör om!
  4. Ta ut duchessepotatisen ur ugnen. Sänk värmen på ugnen till 150°C.
  5. Salta piggvarsfiléerna och rulla ihop dem, lägg dem i en fast ugnsform och häll på vinet så det täcker botten. Tillaga mitt i ugnen 15–20 minuter på 150°C. Ta sedan ut ungsformen och sätt folie eller lock på så värmen behålls.
  6. Sätt in duchessepotatisen i ugnen och värm.
  7. Värm upp såsen och vispa igen, i med havssaltet och blanda ner löjrommen och finskuren gräslök, och rör om lite lätt.
  8. Värm 4 st tallrikar i ugnen, Sedan lägg en sked sås mitt på varje tallrik och sedan fiskfilén ovanpå och toppa med lite gräslök, lägg på duchessepotatisen och eventuellt en klick löjrom. Servera!

Lämna ett svar