Brasiliansk fiskgryta med lax och torsk

Brasiliansk fiskgryta med lax och torsk (moqueca baiana)

En nyttig fiskgryta med lax och torsk som får ditt hjärta att le!

Lär dig hur man gör moqueca baiana, en väldigt populär fiskgryta i Brasilien för att hetta upp det lite extra i köket! Faktum är att malaguetapeppar innehåller cirka 60 000 till 100 000 Scoville-värmeenheter. De är cirka 23 gånger kryddigare än en genomsnittlig jalapeño. Här går det utmärkt att använda en habanero eller vanlig färsk chili.

Dendê-oljan (röd palmolja) ger denna rätt dess ljusa orange färg och en distinkt smak, medan malaguetapeppar ger en fantastisk kick. Men det går utmärkt att byta ut den mot olivolja istället.

Detta recept är tillagat med lax och torsk, men det går lika bra med räkor, hälleflundra eller marulk eller varför inte allihopa?

  • Förberedelser: 15m
  • Tillagningstid: 30m
  • Total tid: 45m

Ingredienser

  • 200 g laxfilé
  • 200 g torskfilé
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkade chiliflakes
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 tsk rökt paprikakrydda
  • 2 st vitlöks klyftor, finhackade
  • 1 st gul paprika, skivad
  • 1 st röd paprika, skivad
  • 1 st gullök, finhackad
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 st pressad lime
  • 2 nypor färsk timjan att servera
  • 2 pkt knaprigt bröd eller kokt basmati ris att servera

Instruktioner

  1. Förbered ingredienser: skala och finhacka vitlöken, pressa limen och skiva paprikan. Blanda chiliflakes i kokosmjölken och låt dra.
  2. Marinera laxen och torsken genom att lägga den i en skål, tillsätt hälften av den pressade limesaften, en nypa salt och svartpeppar. Blanda ihop och marinera i minst 15 minuter.
  3. Ringla oljan i en stor och djup kastrull på medelvärme och bryn sedan löken och paprikan i 5-6 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt vitlöken, kryddorna och rör om. Sjud ytterligare två minuter.
  4. Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén och låt sjuda på medelvärme i 6-8 minuter, rör om då och då, tills det mesta av vätskan har avdunstat och blandningen är tjock.
  5. Häll i kokosmjölken och fonden. Koka upp, sänk sedan värmen, tillsätt den marinerade laxen och torsken och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
  6. Toppa grytan med färsk timjan och den resterande delen av den pressande limesaften. Servera med ris eller med rostat bröd!

Lämna ett svar