Recept Rödtungarullader med puré på grillad blomkål och en krämig skaldjurssås. Fiskbilen ishavet.nu

Rödtungarullader med puré på grillad blomkål och en krämig skaldjurssås.

Ett av mina absoluta favoritrecept är rullader på rödtunga. Det blir en festlig huvudrätt och för många även en ny bekantskap. Det krävs inte så mycket arbete, det går fort och som festmat är det perfekt då många moment går att förbereda.

Puré på grillad blomkål

Det här är en krämig puré med lite härliga bittra toner från den grillade blomkålen. Det går givetvis bra att istället för att grilla i ugnen även koka tillsammans med potatis och det funkar utmärkt att förbereda i förväg.

Ingredienser

Puré på grillad blomkål

  • 250 g Potatis
  • 250 g Blomkål
  • 1 msk Smör
  • 1/2 dl Grädde
  • Salt & peppar

Krämig skaldjurssås

  • 1/2 st Schalottenlök
  • 1 dl Grädde
  • 1 dl Vitt vin
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 msk Creme fraiche
  • Skaldjursfond
  • Salt & peppar

Rullader på rödtunga

  • 1 st Rödtunga filéer per person (120-160g)
  • 20 g Paprika, röd
  • 10 g Schalottenlök
  • 1 msk Creme fraiche
  • 5 st Räkor eller kräftstjärtar
  • 1 st Ägg
  • Salt & peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°C och på grill om du har en sådan ugn. Under tiden ugnen värms upp så skala potatisen och koka i kastrull.
  2. Skiva blomkålen, lägg på en plåt och pensla med solrosolja och krydda med några nypor salt. När ugnen blivit varm ställ plåten i övre delen och rosta blomkålen tills gyllene, ca 10 min. Vänd därefter blomkålsskivorna och rosta en kort stund även på andra sidan.
  3. Sila av potatisvattnet och lägg potatisarna i en bunke tillsammans med blomkålen. Tillsätt en halv dl mjölk/grädde (du kan även använda potatisvattnet för en lättare måltid) och mixa med en stavmixer tills blandningen är slät. Lägg i en klick smör i purén och smaka av med salt och peppar.
  4. Om du vill förbereda purén till lite senare så häll över den i en plastpåse och försegla med en klämma och gör en knut. När det är dags att servera så kan du värma påsen i ett vattenbad.

Krämig Skaldjurssås

  1. Fräs en halv schalottenlök tillsammans med ett kryddmått hackad röd chili och vitlöken i smör och olja och krydda med salt och peppar.
  2. Slå över 1 dl vitt vin, alternativt matlagningsvin och låt koka ned.
  3. Häll på 1 dl grädde och en halv dl mjölk under vispning och låt sjuda under ett par minuter. Vill du inte att persilja och dill skall synas i såsen så tillsätter du även det nu så detta silas av.
  4. För en slät sås så sila över såsbasen till en kastrull med hjälp av en tesil eller motsvarande.
  5. Tillsätt en matsked crèmefraiche, smaka av med skaldjursfond och red vid behov såsen med maizena.

Rullader på rödtunga

  1. Hacka shalottenlök och paprika så fint som möjligt. Lägg därefter dessa på lite hushållspapper och låt vätskan rinna av. Är det mycket vätska i paprikan kan det ibland behöva pressas ur lite vatten.
  2. Gör samma procedur även för räkorna eller kräftstjärtar, även dessa behöver vattnas av på hushållspapper.
  3. Vispa ett ägg i en bunke och tillsätt därefter löken och paprikan. Klicka i en msk crèmefraiche och de hackade räkorna samt en nypa salt och peppar. Tillsätt även finhackad dill och persilja efter smak.
  4. Vik filéerna dubbelt och gör rullader med ett hål i mitten, filéerna skall bakas stående i detta recept inte liggandes. Knyt ett snöre runt rulladerna så de behåller formen. Ställ därefter rulladerna i den smorda formen och fyll dem med röran.
  5. Ställ in rulladerna mitt i ugnen och låt dessa bakas i 10-15 minuter beroende på ugn.
  6. Ta ut, lägg upp, garnera med färska kryddor, servera och njut!

Tips: Det kan vara lite trixigt att få till rulladerna i början men man kommer på tekniken efter ett tag. Om man vill göra dessa lite enklare så går det att klä t.ex. nedre delen av pappröret som aluminiumfolien ofta sitter på i gladpack. Smörj in den inplastade delen med lite olja så släpper det ännu bättre. Då får du proffsigt homogent stora hål i varje rullad!

    Lämna ett svar