Så här gör du maki sushi

Maki sushi är ris med rå fisk inrullat i noritang. Förutom fisk och ris är det vanligt att man även använder andra ingredienser.

Hur man kokar riset

Skölj och tvätta av riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil. Lägg riset tillsammans med vatten i en kastrull, låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta kastrullen från plattan och sänk till svag värme. Sätt tillbaka riset på plattan och låt det dra på svag värme i 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå med locket på i 15 minuter.

Lägg riset i en skål. Blanda vinäger, salt och socker i en annan skål, rör om tills allt löst sig. Häll blandning över riset och rör om väl. Låt riset svalna innan du börjar göra rullarna.

Färdiggjord sushivinäger finns att köpa i välsorterade matbutiker.


Montering

Lägg remsor av lax, gurka eller mango på riset. Man kan variera vilken fisk, frukt och vilka grönsaker man använder. När du väljer vad rullen ska innehålla tänk på vilka färger som passar bra ihop.

Rullning
Börja rulla på samma sätt som du skulle gjort om det var en rulltårta. Rulla ihop till en fast rulle. Lägg några blöta krossade riskorn längs kant för att hålla ihop rullen. Pressa ihop bambumattan runt rullen för att få den slät och fin. Låt sushirullen vila i kylskåp fram tills servering.

 


Uppdelning

Dela varje rulle på mitten, dela varje del i två. Från en rulle ska det bli 8 stycken sushibitar.

Servering

Servera sushi ihop med wasabi, inlagd ingefära och sojasås.
  • Total tid: 45m

Ingredienser

  • 800 g färdigkokt sushiris
  • 1/2 dl risvinäger
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt nori (gjort av sjögräs)
  • 200 g Laxrygg
  • stark chilisås
  • 1 dl majonnäs
  • 1 st salladslök
  • 1 st avokado
  • 1 st gurka
  • 1 st mango
  • 4 msk rostad sesam
  • rullmatta
  • 800 g färdigkokt sushiris
  • 1/2 dl risvinäger
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt nori (gjort av sjögräs)
  • 200 g SALMA
  • stark chilisås
  • 1 dl majonnäs
  • 1 salladslök
  • 1 avokado
  • 1 gurka
  • 1 mango
  • 4 msk rostad sesam
  • rullmatta

Instruktioner

  1. Börja med att koka risetenligt anvisningarna.Medan riset kokar skär du SALMA-laxen på längden i 2 cm tjocka skivor.Skär gurka och mango på längden i ca 1 cm tjocka skivor, samt avokado i tunna klyftor.
  2. Blanda risvinäger, salt och socker i en skål.Rör tills allt har lösts upp.Häll lite vätska över riset, lite i taget, och vänd försiktigt.Riset ska vara klibbigt men inte vått.
  3. Vi rekommenderar att du har en liten skål med kallt vatten till hands för den händelse riset klibbar fast i händerna eller kniven.Doppa då händer eller kniv i vattnet.
  4. Täck bambumattan med plastfolie.Lägg ett noriark på rullmattan och lägg på riset.Riset ska läggas i ett ca 7 mm tjockt lager på noriarket.Lämna 2 cm fritt utrymme i ena änden av noriarket.Här använder vi slutligen lite krossade riskorn för att klistra igen makirullen.
  5. Lägg laxryggen, avokado, gurka och rostad sesam på riset.Rulla ihop noriarket till en fast rulle.Ta bort bambumattan.Se till att skarven sitter på undersidan och skär rullen i 8 bitar.

Lämna ett svar