ishavet.nu fisk & skaldjur räkfond

Räkfond

Vad gör man med alla räkskal som blir över efter att man har haft en räkfrossa? Man gör såklart en supergod räkfond som senare kan användas till att göra en räksoppa.

Många frågar oss vad skillnaden mellan en fond och buljong är? Det enkla svaret är att en fond har djupare smaker och mer karaktär då man rostar ingredienserna. Receptet på denna räkfond har gått i vår egna göteborgares familj i generationer.

  • Förberedelser: 10m
  • Tillagningstid: 2h 30m
  • Total tid: 2h 40m

Ingredienser

  • 600 g Räkskal 🦐
  • 1 st Lagerblad
  • 1 st Sellerisjälk 🥬
  • 1 st Finhackad lök 🧅
  • 1 st Röd Paprika
  • 2 msk Tomatpure 🍅
  • 1 st Morot 🥕
  • 1 st Fänkålshuvud
  • Vitt vin
  • Cognac

Instruktioner

Prepp

  1. Hacka grönsakerna i lika stora delar.

Rosta i ugn

  1. Lägg alla grönsaker på en plåt eller ugnsfast form tillsammans med räkskalen.
  2. Ringla olja över grönsakerna och räkskalen och rör runt. Sprid ut ordentligt så att alla ingredienser kommer få färg i ugnen.
  3. Sätt in plåten i ugnen ca 10-20 min så att grönsakerna och räkskalen får ordentligt med färg - men håll koll så att du inte bränner skalen.

Koka fonden

  1. Sätt en gryta eller stor kastrull på plattan på medium värme.
  2. Ringla i olja i botten och lägg i tomatpurén.
  3. Ta ut grönsakerna och räkskalen ur ugnen och rör ner dem i den lätt rostade tomatpurén. Rör om så att tomatpurén täcker ingredienserna.
  4. Häll vinet och en skvätt cognac i den varma plåten/formen och lösgör alla smaker som fastnat där. Häll över i kastrullen.
  5. Fyll på med vatten så att de precis täcker ingredienserna.
  6. Koka upp fonden och skumma av. Sänk temperaturen så att det sjuder.
  7. Sila av och koka ner till en femtedel. Fonden har då fått en djup och lite söt smak.
  8. Smaka av med lite citronsaft, salt, och peppar. Kyl ner och frys in.
  9. Ett tips är att efter nedkylning fylla fonden i 50cl petflaska som du sen lägger i frysen.

Lämna ett svar