Aioli

Aioli är en mångsidig och enkel dippsås som du kan snabb får ihop för att förhöja den grillade fiskmiddagen eller räkorna. Aioli betyder “vitlök och olja” på de inhemska språken Catalan och Provençal och den används dippa med Gambas.

  • Förberedelser: 5m
  • Tillagningstid: 5m
  • Total tid: 5m

Ingredienser

  • Citron
  • Äggula
  • Valfri senap
  • Valfri vinäger
  • Olivolja (Använd en kallpressad olivolja som ger smak, eller en mer neutral olja om du vill framhäva vitlöken och Cayennepeppar)

Smaksättning

  • Pressad vitlök
  • Cayennepeppar

Instruktioner

  1. Gör först en majonäs genom att blanda äggula senap och vinäger, försök ta ut dessa innan så att de är rumstempurerade.
  2. Under hård vispning (använd gärna en handmixer) droppa i olivolja i början för att sedan ringla i den tills majonäsen är önskad tjocklek. Det går lika bra att köpa majonässen om man inte vill göra sin egen.
  3. Skala och pressa vitlök. Vispa i önskad mängd efter smak i majonäsen. Pressa några droppar citron och servera med lite cayennepeppar på toppen.
  4. Njut med räkor eller en bit grillad fisk.