Fyra såser till sashimi

Vi har samlat fyra spännande såser och dippar som passar perfekt till sashimi. Klassisk servering, Sojadipp, Ljus citrussås och Lime- & koriandersås.

Ingredienser

Klassisk servering

  • Laxrygg skuren i tunna skivor
  • Sojasås i en skål
  • Wasabi, färdig på tub
  • Gari på burk

Sojadipp

  • Laxrygg skuren i tunna skivor
  • 3 msk sojasås
  • 1 msk vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 1 msk brunsocker
  • 1/2 tsk sesamolja,
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • Lite sesamfrön som är rostade i torr panna

Ljus citrussås

  • Laxrygg skuren i tunna skivor
  • Saften från 1 grapefrukt
  • Saft från 1 lime
  • 2 msk socker
  • 1 tsk finhackad färsk röd chili
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära
  • 1/2 st finhackat plommon
  • Några droppar sesamolja
  • Smaksätt med lite salt (eller för de våghalsade, lite asiatisk fisksås)

Lime- & koriandersås

  • Laxrygg skuren i tunna skivor
  • 1 knippe färsk kordiander
  • 1 lime
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 2 msk saltade jordnötter

Instruktioner

Klassisk servering

  1. Wasabi är en släkting till pepparroten. Vi har valt att använda oss av wasabi på tub då det är svårt att få tag på färsk. Blanda önskad mängd wasbi med sojasås, tänk på att wasabin är stark. Doppa laxskivorna i blandningen innan du äter dom och varva med att äta den inlagda ingefäran som friskar upp smaken i munnen.

Sojadipp

  1. Blanda alla ingredienser tills att sockret är upplöst. Servera i en liten skål bredvid den skivade rå fisken. Självklart kan man variera dippen med lite färsk hackad chili, vårlök eller gräslök. Såsen kan stå minst en vecka i kylskåpet.

Ljus citrussås

  1. Blanda sockret med citronsaften tills att det lösts upp. Blanda sedan i resterande ingredienser. Smaka av med socker och salt. Skall såsen stå över natten kan du vänta med att lägga i plommon så undviker du att bitarna blir bruna.

Lime- & koriandersås

  1. Plocka och hacka korianderbladen med en vass kniv. Blanda socker med vatten tills att sockret löst upp sig. Pressa ut saften från limen. Tillsätt limesaft, vinäger och koriander till sockerlösningen. Servera laxryggen med koriandersåsen och hackade jordnötter.

Lämna ett svar