Recept Blandad ceviche med karibiska inslag Fiskbilen ishavet.nu

Blandad ceviche med karibiska inslag

Ceviche är en fräsch, limemarinerad förrätt ursprungligen från Peru. Ceviche innehåller i sin ursprungliga form vit fisk. I detta recept görs dock en så kallad ”blandad ceviche” med våra räkor och vår laxryggfilé. För det här receptet och en del andra så kan det vara bra att skaffa ett set med runda stansar eller utskärare som det även kallas. Det går givetvis bra att använda andra redskap men det gör det lättare.

Ceviche är en rätt baserad på smak och tycke och går att göra i mängder av varianter, så använd receptet mer som en riktlinje och experimentera själva. Uppläggningen av cevichen går snabbt att göra, men det tar lite tid att hacka allt för den som är ovan då bitarna bör vara relativt små. Vill du minimera arbetet under middagen så kan du förbereda allt genom att hacka och förvara det i skålar i kylen med plast över. Vill du göra en mer asien-inspirerad variant så avsluta med att droppa på lite god soja och toppa med sesamfrön. Jag älskar den här cevichen tillsammans med min passion- och mangoreduktion.

 

  • Förberedelser: 20m
  • Tillagningstid: 10m
  • Total tid: 30m

Ingredienser

  • 150 g laxryggfilé
  • 12 st räkor
  • 1 st gurka
  • 1 st avocado
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 pkt färsk ruccola
  • 1 st mild röd chili
  • 1 st schallotenlök
  • 1/2 st granatäpple
  • 1 st mango
  • 4 st skivor osötat rostbröd (surdeg)
  • 2 st lime
  • salt och peppar

Instruktioner

  1. Dela gurkan på mitten och skär gurkan i två halvor på längden. Ta en sked och gröp ur de vattniga kärnorna i mitten av gurkan. Dela och hacka sedan gurkan i så små kubiska bitar du kan och lägg i en skål. Dela därefter avokadon och skär även denna i små kuber som du blandar tillsammans med gurkan. För att inte avokadon skall bli brun kan du pressa lite av den färska limen över och blanda. Vill du i din rätt ha mer koriander än som garnering lämpar det sig bra att hacka ner även koriander i den här blandningen. Alla är dock inte förtjusta i smaken så kolla upp det med dina blivande matgäster.
  2. Hacka schalottenlöken och den röda chilin och lägg dessa tillsammans i en behållare.
  3. Hacka räkor och skär laxen i ca 0.5 cm stora kuber och lägg i separata skålar.
  4. Skär mangon i bitar av ungefär samma storlek som laxen och blanda i en skål tillsammans med de urgröpta granatäpplet.
  5. Stansa ut fyra rundlar av brödet, har du ett stansset välj den största rundeln för detta moment.
  6. Fräs brödet i en panna med olja på båda sidor tills det blir gyllene.
  7. Ta den något mindre runda stansen och lägg på brödet. Lägg det du hackat i lager, först rucola, försök få bladen att inte vika sig för mycket uppåt längst kanten på stansen. Lägg därefter på avokadoblandningen, mango med granatäpple, och sedan chili och schalottenlöken. På detta lägger du sedan räkor och sist laxen. Under tiden du lägger i de hackade grönsakerna så applicera ett lätt tryck med en sked eller fingrar om du lägger upp med plasthandskar. Detta gör att din ceviche håller ihop när du tar bort formen. Innan du tar av formen så krydda med lite salt och peppar och pressa över den färska limen. Garnera med färsk koriander, servera och njut!

Lämna ett svar