Blåmusslor med provencalegarnityr kräver lite trevligt pyssel vid spisen men det är inte överdrivet komplicerat. Belöningen är en läcker rätt som du säkert kommer att bjuda på igen.
- Tillagningstid: 40m
- Portioner: 4 Personer
- Kategorier: Blåmusslor, Skaldjursrecept
Ingredienser
- 1 kg blåmusslor
- 2 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 kruka timjan
- 2 msk olja
- 3 dl vitt vin (torrt)
Topping
- 2 st tomater
- 4 skivor bacon
- 1 klyfta vitlök
- 1 st chili (röd)
- 1 knippe persilja
- 50 g haricots verts
Instruktioner
- Borsta och skölj musslorna.
- Släng bort alla öppna exemplar som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga.
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Fräs lök, vitlök och hackad timjan i olja i en stor kastrull.
- Tillsätt vinet och koka upp.
- Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger.
- Släng bort alla musslor som inte öppnat sig.
- Plocka musslorna och behåll en sida av skalet.
- Koka ner fonden, tillsätt grädde och koka ytterligare 4-5 minuter.
- Smaksätt med salt och lite extra vitlök så att rätten får lite karaktär.
- Blanchera tomaterna i kokande vatten i 10 minuter.
- Kyl ner tomaten, skala och skär bort kärnhuset. Tärna tomatköttet fint.
- Strimla baconskivorna.
- Skala och finhacka vitlöksklyftan.
- Finhacka chilifrukten och persiljan.
- Fräs baconstrimlorna knapriga tillsammans med vitlöken. Låt chilifrukten och haricotsverts fräsa med mot slutet.
- Rör i persiljan och de hackade tomaterna.
- Häll allt över musslorna och toppa med mixad skummad buljong.
- Använd stavmixer för att få buljongen skummad.