Shrimp

Dröm dig bort till länderna i öst med en asiatisk fiskgryta

En perfekt rätt när de nordliga breddgraderna gör sig påminda och temperaturen rör sig neråt.

Asiatisk fiskgryta är både lätt att laga och gott. En rätt som värmer både kropp och själ och perfekt när man egentligen inte orkar ställa sig vid spisen och bara vill njuta av en god rätt. Denna rätt är enkel att variera genom att använda en annan fisksort eller skaldjur.

  • Förberedelser: 30m

Ingredienser

  • 600 g lax, torsk, rödtunga, eller den sjömat du föredrar.
  • salt
  • neutral olja, att steka i
  • 1 st kruka koriander
  • 1 msk stösocker/palmsocker
  • 1 msk fisksås
  • 1 st Limefrukt, skal och pressad saft
  • 1 st röd chilli, finhackad
  • 1 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk (fet)
  • msk ingefära, riven
  • 2 st vitlök
  • 500 g räkor med skal, skalade (Valfritt)
  • kokt jasminris, till servering

Instruktioner

  1. Skala räkor om du ska använda de skär fisken i små kuber.
  2. Fräs vitök och shalottenlök lätt. De ska inte få färg utan bara svettas lite. Häll på kokosmjölk och vatten.
  3. Banka citrongräset och ta bort de yttersta hårda bladen. Finhacka resterande tillsammans med korianderstjälkarna. Spara korianderbladen för dekoration.
  4. Tillsätt den finhackade citrongräset, korianderstjälkarna, socker, chilli, limeblad (valfritt) ingefära, och fiskås. Riv ner limezest och pressa limejuicen. Koka upp och smaka av med fiskås, lime, och salt och peppar
  5. Tillsätt fisken och koka upp. Ta av kastrullen från plattan och låt stå att fisken blir klar i den varma soppan. Tillsätt eventuellt räkor och toppa med korianderblad. Servera med ris.

Lämna ett svar